Magyar színekben már nem indul a dopping miatt eltiltott világbajnok kajakos

Török színekben indulna az olimpián a dopping miatt eltiltott világbajnok magyar kajakos, Takács Tamara.

2024. február 20., 10:39

Szerző:

A világbajnok magyar kajakos, Takács Tamara a májusi olimpiai pótselejtezőnek már török színekben fog nekivágni – értesült a Telex. A szövetség hozzájárult a kajakos országváltásához, és a lap úgy tudja, hogy már a nemzetközi szövetségtől is megkapta az ehhez szükséges engedélyt.

2017-ben Takácsot választották az év legjobb magyar kajakosnőjének, miután Európa-bajnok lett az olimpiai távon, 500 méteren. Emellett a 2017-es világbajnoki címet szerző négyes vezérevezőse volt, rajta kívül Medveczky Erika, Vad Ninetta és Fazekas-Zur Krisztina ült a hajóban. A szezon végi országos bajnokságon kilenc aranyérmet akasztottak a nyakába, amelyik távon részt vett, azon az első helyen ért célba.

A világbajnok magyar kajakos azt állította, hogy nem használt tiltott szert, hanem megmérgezték

Takács tavaly tért vissza négyéves eltiltásából: 2019-ben lett pozitív a doppingtesztje, és bár ő azzal védekezett, hogy szerinte megmérgezték, négyéves eltiltást kapott. Akkor az egyik legígéretesebb magyar kajakozónak számított a női szakágban, 2017-ben Európa-bajnok lett 500 méteresen, és a világbajnokságon is ő volt a vezérevezőse az aranyérmes magyar négyesnek. Tavaly tért vissza, de a magyar válogatottba nem tudott bekerülni – írja a 444.

„Áldozat vagyok. Biztos vagyok az ártatlanságomban” – jelentette ki Takács Tamara a dopping botrány után, aki szerint „megmérgezték” az egyik táplálék-kiegészítőjét. Takács Tamara azt mondta, a kezdetektől együttműködött a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS), és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Ez utóbbi lépése további vizsgálatokat vont magával, és ezek alapján kiderült, hogy a szer egy alkalommal került a szervezetébe. A sztanozolollal kapcsolatban elmondta, hogy általában testépítők használják izomtömeg-növelésre, de nála nemhogy ez nem történt meg az érintett időszakban, hanem még kisebb izomtömeg-csökkenés is volt tapasztalható.  A stanozolol anabolikus szteroid, a testosteron férfihormon egyik származéka. A sportolóra négyéves eltiltást szabtak ki. 

„Azt nem tudom, hogy miben egyezett meg a törökökkel, de azt igen, hogy miután novemberben hazatért a sevillai edzőtáborból, kérte a szerződése felbontását. Törökországot említette, sem a győri klubnak, sem a szövetségnek nem volt kifogása amiatt, hogy szerencsét próbáljon, ezért hozzájárultunk. Ha valaki nem szeretne maradni, nincs értelme ragaszkodni hozzá. A korábbi évek eredményei alapján azt mondhatjuk, van olyan erős a magyar szakág, hogy megfelelően tudja pótolni. Ettől még szorítunk neki, hogy az útkeresése eredményes legyen” – mondta a Telexnek a győri klub vezetője, Weisz Róbert.

„Sajnáltuk, megértettük a döntését, nem szabtunk gátat a vágyainak, aláírtuk és kiadtuk a szükséges papírokat” – mondta Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója a Telexnek.  

(Kiemelt képünkön: Takács Tamara, világbajnok magyar kajakos. Fotó: https://www.vasassc.hu)