Jó magyar kezdés a fedett pályás atlétikai Eb-n

Remekül kezdődött magyar szempontból csütörtökön az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság, melyen előbb Vindics Balázs férfi, majd Bartha-Kéri Bianka női 800 méteren jutott tovább az előfutamból az elődöntőbe.

2023. március 2., 19:19

Szerző:

A férfiak négykörös távjának előfutamaival rajtolt el a törökországi Európa-bajnokság, és az első szám negyedik futamában mutatkozott be a 16 fős magyar csapat első tagja, a magyar bajnok Vindics Balázs.

A kiírás szerint 800-on az öt előfutamból az első két-két helyezett, illetve a két legjobb idővel rendelkező atléta jutott tovább.

Az UTE középtávfutója féltávnál még az utolsó helyen haladt, majd onnan tört előre. A hajrára ugyan kicsit elfáradt, de szorosan az első három mögött ért célba 1:47.82 perces idei legjobbjával. Egy futammal később kiderült, ezzel övé lett a második legjobb idő a nem helyen továbbjutók közül, így készülhet a szombati elődöntőre.

Vindics sikerét követően szinte rögtön Bartha-Kéri Bianka követezett, aki az első női 800-as futamban szerepelt, és ott a második legjobb idei eredménnyel rendelkezett, így lehetett bízni a továbbjutásában.

Az SVSE sportolója esélyeshez méltóan futotta le a távot, melynek felénél már az élen haladt, onnan pedig fokozatosan emelte a tempót, melyet az utolsó kanyarnál már csak két riválisa tudott tartani. A célegyenesben megelőzni csak egyikük tudta – ő is csak két századdal –, így összességében nagyon magabiztosan jutott be a szombati elődöntőbe, 2:03.26 perces eredménnyel.

A csütörtöki nyitónapon még két magyar versenyző szerepel, a súlylökő Márton Anita a selejtezőben, Böhm Lilla pedig a 3000 méter előfutamában.

(Képünkön Bartha-Kéri Bianka (b2) a női 800 méteres síkfutás előfutamában az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 2-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.