Ha vannak oroszok, nincs verseny

A németek nem sokat vacakoltak, elmarad a viágkupa-verseny.

2023. március 17., 11:45

Szerző:

A német vívószövetség (DFB) lemondta a női tőrvívó Világkupa-versenyt, miután a sportág világszervezete (FIE) visszavonta az Oroszországból és a vele szövetséges Fehéroroszországból érkező sportolókra vonatkozó tilalmat – közölte csütörtökön a szövetség a Reuters tudósítása szerint.

A nemzetközi szövetség múlt heti kongresszusán a tagállamok több mint hatvan százaléka arra szavazott, hogy az oroszok és a fehéroroszok újra versenyezhessenek a FIE eseményein, miután korábban a két ország sportolóit eltiltották a versenyektől, mert Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

Claudia Bokel, a német szövetség (DFB) elnöke, aki 2004-ben női tőr csapatban ezüstérmet szerzett, elmondta, hogy a döntés „heves vitákat” váltott ki.

„Szolidaritásunk az ukrán népnek szól, amely szenved az agressziós háborútól” – mondta Bokel, kijelentve, hogy a Német Vívószövetség elfogadja a múlt pénteki döntést, de egyértelműen jelezni szeretnék, hogy más eredményt akartak, és hogy a világszövetség részéről még mindig számos nyitott kérdés van, ami lehetetlenné teszik a verseny lebonyolítását.

A versenyt május 5-7. között rendezték volna Tauberbischofsheimben, és az egyik állomása lett volna a jövő évi párizsi olimpia selejtező-sorozatának.

Az Orosz Vívószövetség elnöke, Ilgar Mammadov elmondta, hogy nem lepte meg a DFB döntése.

„Nem ez az egyetlen ország, mások is vissza fogják utasítani” – idézte a kétszeres olimpiai bajnok Mammadovot a TASZSZ orosz hírügynökség.  „Nem fogom kritizálni a kollégáimat. Természetesen számítottunk az ilyen döntésekre. Azok az országok, amelyek nem tudnak egyenlő feltételek mellett versenyeket rendezni, nem fognak. Lesznek mások is, sokan.”

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.