Alkohol helyett kannabisz – fergeteges javaslattal rukkolt elő a német rendőrség

A német rendőrség arra biztatja az Eb-re érkező külföldi szurkolókat, hogy alkoholizálás helyett inkább füvezzenek.

2024. június 17., 11:03

Szerző:

A német rendőrség figyelmeztetést adott ki az angol szurkolóknak az Európa-bajnokság előtt, és arra biztatta őket, hogy alkoholfogyasztás helyett szívjanak kannabiszt, vagyis füvezzenek – írja a Daily Mail alapján a 24.hu.

A brit bulvárlap sportrovata még a hét elején számolt be róla, hogy a német rendőrség arra kötelezte a vasárnap esti Szerbia–Anglia találkozónak otthont adó gelsenkircheni Veltins-Arenát (a Schalke 04 stadionját), hogy kizárólag alacsony alkoholtartalmú sört szolgáljanak fel a mérkőzés alatt.

A német hatóságok azért döntöttek így, mert attól tartanak, hogy az ittas szurkolók rendbontást okoznak.

A Sun szerint ráadásul a rendőrség azt is közölte, hogy azzal is próbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást, hogy szemet fognak hunyni afölött, ha a meccsre tartó szurkolók között olyan csoportokat látnak, akik nem söröznek, hanem füveznek.

Nem probléma, ha a szurkolók kannabiszt szívnak az utcán

– nyilatkozta a gelsenkircheni rendőrség szóvivője a brit bulvárlapnak, majd így folytatta:

„Ha látunk egy csoportot, akik alkoholt isznak és kissé agresszívnek tűnnek, egy másik csoport pedig kannabiszt szív, természetesen az alkoholt fogyasztó csoportot fogjuk megnézni. Az alkoholfogyasztás agresszívabbá tehet valakit, a kannabisz-szívás pedig lenyugtatja az embereket. Meg akarjuk előzni az erőszakot és biztonságban akarjuk tartani az embereket. A hangsúlyt azokra a szurkolókra fogjuk helyezni, akik isznak és potenciálisan erőszakossá válhatnak – ezért is vannak biztonsági óvintézkedéseink az alkohollal kapcsolatban.”

A rendőrség kannabisszal kapcsolatos unorthodox hozzáállására az a magyarázat, hogy a német szövetségi parlament, a Bundestag idén április elsején legalizálta a sok helyen, így hazánkban is illegális kábítószernek számító növény rekreációs célú használatát, tartását és termesztését is bizonyos keretek között – írja a lap.

Rendőrök ártalmatlanítottak egy baltás férfit Hamburgban

Ahogyan arról beszámoltunk, nagyszabású rendőri akció volt vasárnap délben a hamburgi Reeperbahnon. Egy baltával felfegyverkezett férfit a rendőrök a Silbersackstraße közelében lőttek le. Az elkövetőnek állítólag egy Molotov-koktél is volt a hátizsákjában – írta meg a Bild.

A Lengyelország–Hollandia Európa-bajnoki mérkőzés előtti hollandiai szurkolói felvonuláson 40 ezer szurkoló ünnepelt békésen. Délután fél egykor a rendőrségnek kellett intézkednie egy randalírozó férfival szemben, aki a szurkolói tülekedés közepette fejszével támadt szurkolókra és rendőrökre egyaránt.

A rendőrök először paprikaspray-t használtak a támadó ellen, majd lőfegyvert alkalmaztak. A hatóságok szerint az egyik rendőr először figyelmeztető lövést adott le, hogy megállítsa a támadót, viszont ezután több „éles” lövést adtak le, amíg a férfi végül a földre esett.

 A hamburgi rendőrség egyelőre csak annyit közölt, hogy a támadó „súlyosan megsebesült”, és kórházba szállították – írja a lap.

Afgán bevándorló kezdett ámokfutásba Németországban

De nem ez volt az első eset. Az Európa-bajnokság pénteki nyitómeccsének kezdősípszóját követően egy ámokfutó késsel berontott egy szurkolói társaság hátsó kertjébe, és válogatás nélkül elkezdte leszurkálni az embereket a szász-anhalti Wolmirstedtben. Az afgán bevándorló előtte egy másik helyszínen már megölt egy férfit, vélhetően honfitársát, és mire a rendőrök megérkeztek, minimum három embert meg is sebesített. A rendőrök végül agyonlőtték a támadót – írja az Index.

Néhány perccel a pénteki nyitómérkőzés kezdőrúgása után egy férfi késsel a kezében legalább három embert megtámadott egy Magdeburg melletti zárt körű szurkolói partin. Ketten súlyosan megsérültek, a férfi pedig állítólag már korábban állítólag egy embert egy közeli panelházban. Miután a késelő a kiérkező rendőrökre is rátámadt, agyonlőtték a férfit – írta a Bild.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Bernd Thissen/AFP)