Valóban lefordult a kereszt a falról a párizsi olimpia megnyitójától? – Szavazzon!

A keresztény közösségek szerint a párizsi olimpia megnyitója botrányos volt, mivel azon a pogányságot, a sátánságot, valamint a degeneratív viselkedést propagálták. Ön is egyetért ezzel az állásponttal? Szavazzon!

2024. július 29., 14:32

Szerző:

Mint arról a 168.hu beszámolt, felháborodottan reagált a katolikus egyház és a keresztény, konzervatív jobboldal több ismert alakja a párizsi olimpia megnyitóünnepségére. Voltak ugyanis, akik szerint a ceremónia több elemében is „pogány”, „sátánista”, „degenerált” volt, de főleg az zavarta őket, hogy az ünnepségen meleg és transz emberek is részt vettek. Ráadásul a vádak szerint Leonardo da Vinci híres festményét, az Utolsó vacsorát is „kiparodizálták” a szervezők.

Utóbbira a 2024-es párizsi olimpia szervezői a hivatalos X-oldalukon reagáltak. Bejegyzésükben leszögezték, nem Da Vinci ikonikus festményének megelevenítése volt a céljuk. Még pénteken, a megnyitó estéjén született bejegyzésükben pedig azt írták:

„a görög Dionüszosz interpretációja tudatosítja bennünk az emberek közötti erőszak abszurditását”.

De Thomas Jolly, a ceremónia művészeti igazgatója ugyancsak leszögezte, hogy nem az Utolsó vacsora ihlette a jelentet, hanem az olümposzi istenek (vélhetően az Istenek ünnepe című festmény).

A Reuters szerint a szervezők végül azért elnézést kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, noha bocsánatkérésükben nem tértek ki a félreértésre.

„Egyértelmű, hogy soha nem volt szándékunkban tiszteletlenséget mutatni egyetlen vallási csoporttal szemben sem. A megnyitó ünnepség a közösségi toleranciát próbálta meg ünnepelni”

– mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője. Hozzátette: úgy gondolják, ezt a célt sikerült is elérni, de ha bárkit is megsértettek, azt nagyon sajnálják.

A jelenetet amúgy a francia katolikus egyház is helytelenítette, és ők is úgy érezték, hogy az a kereszténységen gúnyolódott. Charles Scicluna érsek, Málta legmagasabb rangú katolikus tisztviselője és a Vatikán egyik képviselője is arról beszélt, hogy felvette a kapcsolatot Franciaország máltai nagykövetével, mert panaszt szeretne tenni az „indokolatlan sértés” miatt.

Lelke rajta, a XXXIII. nyári, párizsi olimpiai játékokat ettől még úgy tűnik, megtartják. A 168.hu nem siklana át olyan gyorsan a megnyitó ceremónia kapcsán kialakult adok-kapokon, hiszen a bődületes költségvetésből megrendezett sportesemény első botrányának még biztosan lesz folytatása. Éppen ezért szeretnénk, ha olvasóink is kifejezhetnék véleményüket a ceremónia kapcsán, így a következő szavazásra buzdítjuk Önt:

(Kiemelt képünkön a párizsi olimpia megnyitó ünnepsége. Fotó: Miguel MEDINA / AFP)