Forma 1: majdnem kiütötték Hamiltont az első edzésen

Valtteri Bottas végzett az élen a Belga Nagydíj első szabadedzésén.

2021. augusztus 27., 21:23

Szerző:

Meleg pillanatokat kellett átélnie Lewis Hamiltonnak a Forma-1-es Belga Nagydíj első szabadedzésén, ami miatt nem is tudott igazán értékelhető kört futni. Így a másik Mercedesben ülve Valtteri Bottas kezdett az élen Spa-Francorchamps-ban.

A várakozásoknak megfelelően már a pénteki első szabadedzésen cudar időjárás fogadta a mezőnyt a Forma-1-es Belga Nagydíj helyszínén. 12 °C-os levegő- mellé 15-16 °C-os aszfalthőmérséklet párosult. Mivel a folytatásban sem lehet számítani sokkal kedvezőbb időjárási viszonyokra, azonnal pályára gördültek a versenyzők, a ferraris Carlos Sainz vezetésével, a korábbi esőzések okán átmeneti gumikon – számol be részletesen az első szabadedzésről a vezess.hu

Ezt az utána érkező Sebastian Vettel (Aston Martin) több mint nyolc, majd még további két tizedmásodperccel javította meg, míg Kimi Räikkönen a célegyenes végi La Source-ból kigyorsítva egy 180 fokos piruettel irányította magára a figyelmet az Alfa Romeo volánjánál. Alig néhány pillanattal később Cunoda Juki is farkasszemet nézett a többiekkel az 1-es kanyarnál. Mindkét megforgás néhány másodpercre csalogatta elő a sárga zászlókat, utána zavartalanul folytatódhatott a körözés. Az első mért idők után a négy héttel ezelőtti Magyar Nagydíjon frissen futamgyőztessé koronázott Esteban Ocon ugrott az élre az Alpine-nal, mindössze 32 ezreddel befurakodva Vettel elé.

Ebben az is közrejátszott, hogy amíg a középmezőny tagjai jellemzően a közepes gumikon rótták a köröket, addig például a Mercedes párosa a lassabb közepes Pirellik mellett tette le a voksát. Félig-meddig hazai pályán a világbajnoki pontversenyben a második helyre visszacsúszó Max Verstappen majdnem a szabadedzés feléig kivárt azzal, hogy mért kört teljesítsen, a holland azonban első nekifutásra az élre tört: 1:46,879-es idejével elsőként ment be 1:47 alá.

Nem mellesleg a Red Bull jubilál a hétvégén, hiszen a mostani az 50. nagydíjuk a Hondával közösen, ám ezt beárnyékolja, hogy az elmúlt hetek balesetei után a bajnoki címért küzdő holland mellett Sergio Pérez is elveszített egy motort, mint azt a japán gyártó csütörtökön megerősítette, így szinte biztos, hogy mindkettejükre rajtbüntetés vár az év második felében.

Korábbi megforgása után az Alfa Romeo szerelőinek is adott némi extra munkát Räikkönen: a 2007-es világbajnok bő húsz perccel a vége előtt a bokszutca bejáratánál megcsúszott, meghúzva a falat az Alfa Romeo C41-gyel, kárt téve abban. A finn számára ezzel véget is ért az első edzés. Az edzés utolsó harmadát a lágy gumik bevetése pezsdítette fel, Verstappentől át is vette az első helyet Valtteri Bottas a Mercedesszel, aki 1:45,199-es időre volt képes a piros oldalfalú abroncsokon, ami mintegy héttizeddel bizonyult jobbnak az addigi csúcsnál.

Nála is gyorsabb körön volt Lewis Hamilton, a pálya utolsó szektorában azonban feltartották a hétszeres világbajnokot, kis híján leszorította őt a pályáról Nicholas Latifi (Williams) a Buszmegálló-sikánnál. Valószínű, hogy versenyfelügyelői vizsgálatot von maga után a kanadai figyelmetlensége. Az ilyen esetekben általában a rajtbüntetés sem szokott elmaradni.

Ha megbüntetik a Williams pilótáját, azzal feliratkozna Bottas és Lance Stroll (Aston Martin) mellé, akik a Hungaroringről hozták magukkal az öthelyes hátrasorolásukat, miután az ott történt első körös kalamajkából jócskán kivették a részüket. Többször is nekifutott gyors körnek az utolsó percekben Verstappen, ám egyik próbálkozása sem bizonyult kellően erősnek ahhoz, hogy visszaszerezze Bottastól az első helyet. A finn mögött a spái hétvége első gyakorlásán így a térségben nagy népszerűségnek örvendő holland pilóta végzett, a harmadik pedig némi meglepetésre Pierre Gasly (AlphaTauri) lett.

A vezető trió mögött a Ferrari pilótái, Charles Leclerc és Sainz zártak, a hatodik helyen Pérez már csak 1:46-os időt tudott autózni. Mögötte Sebastian Vettel (Aston Martin), Norris, valamint az Alpine versenyzői, Ocon és a 2022-es szezonra a minap bejelentett Fernando Alonso tették teljessé az első tíz sorrendjét. Latifi közbeavatkozásával Lewis Hamilton a 18. lett elsőre, csak a Haas párosát előzte meg.

(Kiemelt kép: Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíjának második szabadedzésén spa-francorchampsi pályán 2021. augusztus 27-én. A futamot augusztus 29-én rendezik. Fotó:
MTI/AP/Francisco Seco)