Egyre nehezebb helyzetben a német futballkapitány

A német labdarúgó-válogatott szombaton barátságos mérkőzésen 4-1-re kikapott a japán együttestől Wolfsburgban, és bár Hansi Flick az elmúlt időszak sorozatos kudarcai ellenére úgy véli, ő a megfelelő ember a szövetségi kapitányi posztra, a támogatottsága egyértelműen csökken.

2023. szeptember 10., 12:44

Szerző:

Egyesek úgy vélik, a szakvezető nagyon nehéz helyzetbe került azzal, hogy sorozatban harmadszor kapott ki a válogatottja és az elmúlt öt meccséből egyet sem nyert meg, s pillanatnyilag az jelenthet számára reményt, hogy máris itt van a következő mérkőzés - kedden a legutóbb vb-ezüstérmes franciák elleni –, amelyen van esélye javítani az összképen. A futballközvéleményt megdöbbentette a szombati 4-1-es hazai vereség. A japánok szerezték meg a vezetést, az egyenlítés után az első félidőt is ők zárták előnnyel, majd a mérkőzés hajrájában még két találatot értek el: előbb Robin Gosens komoly hibáját kihasználva, labdaszerzés után növelték előnyüket a 90. percben, aztán a 92.-ben jobb oldali akció végén fejesből állították be a végeredményt.

A jövő évi Európa-bajnokságot Németországban rendezik, emiatt a válogatott nem játszik selejtezőket, a barátságos találkozókon mutatott teljesítménye alapján azonban már nem zárható ki, hogy megaláztatás vár rá a hazai Eb-n - vélik Németországban. A Bild című lap szerint a szakvezető „tanácstalan”, olyan szakértők pedig, mint Lotthar Matthäus, kétségesnek látják, hogy a kapitány élvezheti-e tovább a szövetség bizalmát. Rudi Völler sportigazgató nem volt hajlandó az újabb kudarc után teljes támogatásáról biztosítani Flicket, egyúttal érzékeltette, hogy a franciák elleni, dortmundi mérkőzésnek az együttműködés folytatása szempontjából lehet jelentősége. „Meg vagyok döbbenve” – mondta az RTL-nek, hozzátéve: „egyszerűen már nem tartozunk a legjobbak közé”. „Kedden fontos mérkőzésünk lesz a franciák ellen, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább”– folytatta.

Maga Flick, aki 2021-es kinevezése után az első nyolc meccsét megnyerte csapatával, úgy fogalmazott: „én vagyok a megfelelő edző”. A szombati mérkőzésen különösen a védelemben akadtak gondok, az egész produkciót értékelve pedig Joshua Kimmich úgy vélekedett: ha a csapat nem képes hosszú időn át magas színvonalon játszani, fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy rendelkeznek-e az ehhez szükséges kvalitással.

(Kiemelt képünkön: Japán elleni nemzetközi mérkőzés után a DFB-csapat nyilvános regenerációs edzése. Hansi Flick szövetségi edző sétál az edzőpályán. Fotó: dr: Swen Pförtner/dpa via AFP)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.