Közérdekű adatigényléssel szeretnénk megtudni, Dzsudzsák Balázson kívül melyik sportolónak van még diplomata útlevele

2020. május 8., 10:02

Szerző: Árpási Bence

Dzsudzsák Balázs minap állami segítséggel hagyhatta el az Egyesült Arab Emírségeket. Ekkor tudhattuk meg, hogy

a focistának diplomata útlevele van és ez „nem számít kirívónak.”

A Blikk ugyanakkor több neves, világbajnok sportolóval is beszélt, akik viszont nem tudtak ilyen kiváltságos dokumentumot felmutatni, lévén, nincs nekik, például Hosszú Katinkának és Michelisz Norbertnek sem, 

pedig ők talán többet is utaznak.

Ez a dokumentum megkönnyíti a beutazást számos országba, kiállításához lényegében az kell, hogy a külügy engedélyezze, az illető a hivatalos kritérium szerinti diplomáciai küldetést teljesít. Az titok, ilyen esetekben mi ez a diplomáciai küldetés.

A lap számára azt sem árulta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hány sportoló rendelkezik diplomata útlevéllel.  

A 168 Óra ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk, hány sportolónak van diplomata útlevele.

Eb-selejtezők - Magyarország-Horvátország Budapest, 2019. március 24. Dzsudzsák Balázs (j) és a horvát Borna Barisic a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én.

Persze nem lepődnénk meg, ha valamilyen oknál fogva megtagadnák a kiadást.

Az ugyanakkor biztos, hogy tovább húzhatják a válaszadást, mivel a napokban kijött rendelet értelmében az eddigi 15 nap helyett 45 nap is lehet a válaszadás ideje, ha az „veszélyeztetné az adott szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását.”