Doppinggyanú: vizsgálat indult az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás ellen

Bár Sós Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy Kenderesi nincs jó formában s ezért nem indul az Országos Bajnokságon, más állhat a háttérben.

2023. április 19., 20:18

Szerző:

A sportoló minderről közleményben nyilatkozott. Mint írta:

„Valójában több mint 6 hónapja nem tudok teljes edzésmunkát végezni. Részben krónikus vállfájdalmam, részben az ellenem atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indított doppingeljárás miatt. Meggyőződésem, hogy ennek során beigazolódik: tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el.”

A 24.hu idézi Kenderesi szavait, eszerint az úszó  kálváriája már egy éve tart. Véradáson vett részt, egy nappal később doppingellenőrök jelentek meg nála. Szerinte itt történt tévedés és a vérminta feldolgozásakor nem véradást, hanem vérátömlesztést jegyeztek fel. Ezzel pedig – szerinte – tévesen befolyásolták a biológiai útlevelét.

„Tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el! Éppen ezért minden eszközzel, teljes erőmmel harcolni fogok az igazságért, a becsületemért, a családomért és mindezekkel együtt az ártatlanságomért! Minden lehetséges fórumot ki fogok használni, hogy ártatlanul, pusztán feltételezésekre alapozva, bizonyítékok nélkül, egyetlen sportolót se ítélhessenek el” – zárul az úszó közleménye.

(Kiemelt kép: Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.