Darts vb: nagyon jó az öreg a háznál

Papírforma-eredményeket hozott a PDC darts világbajnokságának péntek délutáni három mérkőzése. Damon Heta, Jonny Clayton, és a már 56 éves legenda, Raymond van Barneveld is a nyolcaddöntőben folytathatja.

2023. december 29., 17:55

Szerző:

Elsőként Damon Heta és Barry van Peer léptek színpadra a darts világbajnokság péntek délutáni sessionjében. Az újabban meglehetősen impozáns kamionsofőr-bajuszt viselő ausztrál jóval esélyesebb volt hollandok egykori ifjúsági vb-döntősénél, aki a dartitiszként elhíresült kézakadásos mentális betegséget háta mögött hagyva az idei szezonban csatlakozott újra az élmezőnyhöz. A mérkőzés úgy indult, hogy van Peer meglepetést okoz, az első két szettet simán behúzta, de Heta a második szünet után visszajött a játékba, egyenlített. Végül döntő szettig mentek, az ausztrál pedig még tovább, egészen a legjobb 16 közé.

Csendesen csordogált tovább a délután – hömpölygésnek ugyanis aligha lehet nevezni – a Clayton–Ratajski mérkőzéssel. A walesi játékosnak nem okozott komoly gondot a továbbjutás, az optimista megközelítés szerint azért mert megint éppen annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges volt. Ha azonban a pohár üresebbik feléről nézzük a játékát, akár arra a megállapításra is juthatunk, hogy Jonny Clayton az idén nem tartozik azok közé, akik megnyerhetik a világbajnokságot. Nemsokára kiderül, hogy melyik nézőpont a helyes, hiszen a walesi a nyolcaddöntőben a kifejezetten jó formát mutató 2018-as világbajnok Rob Cross ellen folytathatja.

Az utolsó délutáni meccsről valóban elmondható, hogy mindenki ezt várta: a Peter Wrightot búcsúztató Jim Williams az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld ellen próbálta meg kiharcolni a továbbjutást. A walesi azonban a kiszállózónához érve rendre elbizonytalanodott, az egyszer már visszavonult, két évvel ezelőtt visszatérő, hatalmas népszerűségnek örvendő holland pedig a tőle megszokott eleganciával és nyugalommal győzött. Következő ellenfele pedig a szezon nagy felfedezettje, az angol szupertehetség, Luke Littler lesz, és különösen izgalmassá teszi majd összecsapásukat a kettejük közötti negyven év korkülönbség.

PDC darts világbajnokság, 3. forduló:

Damon Heta (ausztrál, 10. kiemelt)–Barry van Peer (holland) 4-3
Jonny Clayton (walesi, 9.)–Krzysztof Ratajski (lengyel, 24.) 4-2
Jim Williams (walesi)–Raymond van Barneveld (holland, 29.) 1-4

(Kiemelt képünkön: A dartsjátékos Raymond van Barneveld. Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.