Csupán néhány tucat szurkoló fogadta az iráni válogatottat

Néhány tucat zászlókat lengető szurkoló fogadta szerdán késő este a teheráni repülőtéren az iráni labdarúgókat, miután a válogatott nem jutott be a nyolcaddöntőbe a katari világbajnokságon.

2022. december 1., 13:12

Szerző:

A visszafogott köszöntés hátterében a kormányellenes megmozdulások, tüntetések állhatnak, a szimpatizánsok nagy része ugyanis az iráni válogatottat a rezsim egyik jelképének tekinti. A tüntetők néhány iráni városban tűzijátékkal ünnepelték korábban a csapat amerikaiaktól elszenvedett keddi 1-0-s vereségét és vb-búcsúját.

Nem énekelték a himnuszt

A válogatott tagjai ugyanakkor maguk is kiálltak a kormányellenes megmozdulások mellett, legalábbis sokan így értelmezték, hogy az első vb-mérkőzésük előtt – tiltakozva az otthoni viszonyok miatt – nem énekelték el a himnuszt. A későbbi találkozókon viszont – egyes információk szerint otthonról érkezett fenyegetések miatt – ezt már nem merték megtenni. Több szervezet is jelezte, hogy figyelemmel kíséri, miként bánnak majd hazatérésük után a labdarúgókkal.

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé.

A válogatott hazaérkezése után a csatár Sardar Azmun újságíróknak elmondta, nem elégedett a teljesítményével és csapattársaival csalódottak, hogy nem jutottak tovább a csoportkörből a nyolcaddöntőbe.

Az iráni válogatott hatodik vb-jén először 6-2-re kikapott Angliától, majd 2-0-ra verte Walest. Végül kedden ki-ki mérkőzésen, nagy csatában 1-0-s vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától, így csoportharmadikként búcsúzott.

(Kiemelt kép: az iráni védő, Ramin Rezaeian és Ben Davies (Wales)a 2022-es katari világbajnokság B-csoportjának Wales–Irán labdarúgó-mérkőzésén, az Ahmad Bin Ali Stadionban, 2022. november 25-én. FADEL SENNA / AFP)

 

Tegnap 17:29

A jégtáncosoknál az olasz Charlene Guignard, Marco Fabbri kettős áll az élen a ritmustáncot követően a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az Ignateva Mariia, Szemko Danijil Leonyidovics magyar duó a 23 induló között a tizedik helyről várja a kűrt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra semleges színekben, de csak akkor, ha nem támogatják az ukrajnai háborút. Erre reagált Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke, amikor leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna bojkottálja a 2024-es párizsi olimpiát.