Az iráni rezsim szerint több mint 300 halottja van az országban a tüntetéseknek

Több mint háromszáz halottja van a szeptember közepe óta tartó iráni tüntetéseknek - közölte hétfőn Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka, akit a helyi média idézett.

2022. november 28., 20:03

Szerző:

A tábornok szerint a halálos áldozatok között - a hatóságok szóhasználata szerint - „mártírok”, vagyis a biztonsági erők tagjai is vannak. Utalt arra is, hogy a halottak között Iránban sokan olyan ártatlan ember van, aki nem vett részt a tüntetéseken. Mindazonáltal Hadzsizadeh nem említett pontos számot, illetve azt sem, hogy a becslést mire alapozza.

A tábornok újra hangsúlyozta a teheráni vezetés hivatalos álláspontját, miszerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Az első hivatalos összesítés azonban így is alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.

A tiltakozásokat a Dzsina (Mahsza) Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

(Kiemelt kép: Rendőrök állnak szemben a tüntetőkkel, akik Irán norvégiai nagykövetsége előtt tüntetnek Oslóban 2022. szeptember 29-én. A rendőrség közlése szerint a tüntetés során két személy könnyebben megsérült, többeket pedig őrizetbe vettek, mivel néhányan megpróbáltak bejutni a nagykövetségre. Fotó: Terje Pedersen / NTB / AFP)