Irán szerint kíméletesen bántak az őrizetbe vett tüntetőkkel

Az iráni szuverenitás megsértésének nevezte pénteken a közel-keleti ország külügyminisztériuma az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának előző nap hozott döntését, mely független vizsgálatot rendelt el az iráni tüntetéseken történtek ügyében.

2022. november 25., 08:49

Szerző:

Teheráni közleményében a tárca leszögezte: a vizsgálat sérti Irán szuverenitását, ráadásul felesleges is. Egyúttal tagadták, hogy a biztonsági erők aránytalanul léptek volna fel a tiltakozókkal szemben, hozzátéve, hogy az őrizetbe vettekkel – különösen a nőkkel – „kíméletesen” bántak. 

Az ENSZ-tanács csütörtökön, az iráni tüntetésekkel foglalkozó rendkívüli ülésén döntött a független vizsgálatról. Annalena Baerbock, az indítványt előterjesztő Németország külügyminisztere azt mondta, az eljárás során szakértők feladata lesz az emberi jogok megsértéseit dokumentálni, illetve az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat begyűjteni az elkövetők felelősségre vonása végett. 

Iránban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tüntetésekké szélesedett tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek. 

A tüntetésekkel kapcsolatban hat embert halálra ítéltek.

(Az iráni rezsim áldozatainak portréit helyezik el a földre, miközben tüntetők az iráni iszlám forradalom előtti zászlókat lengetik az ENSZ székháza előtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az iráni helyzettel foglalkozó rendkívüli ülése alatt, Genfben, 2022. november 24-én. Fotó: Valentin Flauraud/AFP)