Csaknem 320 vívó kifogásolja az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését

Több mint 300 vívó, köztük 286 aktív versenyző írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését.

2023. március 28., 10:35

Szerző:

A 318, a többi között európai, amerikai és japán vívó katasztrofális hibaként jellemezte azt, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fontolóra vette az ukrajnai háború miatt kizárt sportolók újbóli integrálását a nemzetközi sportéletbe.

A levelet Thomas Bach NOB-elnöknek, valamint Emmanuel Kaciadakisznak, a FIE ideiglenes első emberének címezték néhány nappal az előtt, hogy áprilisban elkezdődik a vívók egyéves, olimpiai kvalifikációs időszaka.

Bach januárban beszélt arról, hogy a két ország sportolói az ázsiai konföderáció viadalain semleges színekben elindulva szerezhetnének ötkarikás kvótát a párizsi játékokra, ezzel elejét véve, hogy a hidegháborúhoz hasonló olimpiai bojkottokra kerüljön sor.

A FIE márciusi kongresszusi ülése után közölte: mintegy kétharmados támogatottsággal úgy döntött, hogy április 1-jétől, a párizsi olimpia egyéves kvalifikációs időszakának kezdetétől engedélyezi orosz és fehérorosz vívók részvételét a versenyeken egyéniben és csapatban is, figyelembe véve ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság esetleges jövőbeli ajánlásait, határozatait. Az oroszok és fehéroroszok semleges színekben, nemzetiségükre vonatkozó jelzések nélkül indulhatnak majd a versenyeken.

(Fotó: Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.