Cenzúra és életveszély: a teniszszövetség szerint így próbálják a játékost elhallgattatni

A női teniszszövetség felfüggeszti a kínai versenyeket Peng Shuai cenzúrája miatt.

2021. december 2., 14:12

Szerző:

A női teniszszövetség felfüggeszti az összes kínai és hongkongi tornát, válaszul arra, ahogy Kína kezeli Peng Shuai szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait – írja az Euronews csütörtöki cikkében. 

Shuai egy korábbi kínai kormánytisztviselőt vádolt meg szexuális zaklatással még novemberben közösségi média bejegyzésében, amelyet azóta töröltek. Shuai a hónap végéig nem jelent meg nyilvánosan, de sokan aggodalmukat fejezték ki, mikor részt vett egy videókonferencián, ugyanis sokak szerint csak kényszerítették.

„Bár már tudjuk, hogy hol van Peng, komoly kétségeim vannak afelől, hogy szabadon, biztonságban van-e, és nincs-e cenzúra, kényszerítés és megfélemlítés alatt”

– mondta Steve Simon, a WTA elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

„A WTA világosan megfogalmazta, hogy mire van szükség és megismételjük felhívásunkat, hogy teljes körű és átlátható – cenzúra nélküli – vizsgálatot folytassanak Peng Shuai szexuális zaklatással kapcsolatos vádjaival kapcsolatban” – tette hozzá Simon.

A korábbi világranglista-vezető páros játékos november végén videóhívást folytatott az olimpiai tisztviselőkkel, de nem volt világos, hogy a hívás hogyan jött létre. A kínai állami média nemzetközi ága által közzétett, Shuainak tulajdonított nyilatkozatban később visszavonta a szexuális zaklatás vádját.

Az Európai Unió felszólította Kínát, hogy hozzon nyilvánosságra „ellenőrizhető bizonyítékot” arra vonatkozóan, hogy Shuai biztonságban van, hozzátéve, hogy a játékos nyilvános újbóli felbukkanása nem enyhítette a játékos biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

Simon a nyilatkozatában így folytatta: „Jó lelkiismerettel nem tudom, hogyan kérhetném sportolóinkat, hogy ott versenyezzenek, amikor Peng Shuai nem kommunikálhat szabadon, és a jelek szerint nyomást gyakoroltak rá, hogy cáfolja a szexuális zaklatásról szóló vádját” – emelte ki, majd hozzátette:

„A dolgok jelenlegi állása miatt nagyon aggódom a kockázatok miatt is, amelyekkel minden játékosunk és munkatársunk szembesülhet, ha 2022-ben Kínában rendeznénk versenyeket”

– közölte. 

(Kiemelt kép: Peking, 2019. szeptember 29. (Xinhua) - A kínai Peng Shuai női egyes első fordulós mérkőzésén a China Open tenisztornán Pekingben szeptember 28-án. Fotó: Xu Yanan / Xinhua via AFP)