Bondár Anna, Gálfi Dalma és Babos Tímea is győzött az amerikai nyílt teniszbajnokságon

Gálfi Dalma és Babos Tímea sikerrel vette az amerikai nyílt teniszbajnokság selejtezőjének első fordulóját, Bondár Anna bejutott a második fordulóba.

2023. augusztus 23., 09:52

Szerző:

A világranglistán 126. játékos a 188. helyezett ukrán Katarina Zavackával találkozott, akit 2018-ban megvert egy kisebb budapesti ITF-versenyen. Második találkozójukon két-két elvesztett adogatójátékkal jutottak el a nyitószett rövidítéséig, amely a Hajdúszoboszló SE sportolójának, a selejtező 24. kiemeltjének az egyértelmű fölényét hozta, majd a folytatásban Bondárnak egy brék elegendő volt a játszma és az 1 óra 45 perces mérkőzés megnyeréséhez.


A kvalifikációban 17. helyen kiemelt Gálfi 117. a világranglistán, míg első ellenfele, a francia Jessika Ponchet a 142., egymás elleni mérlegük 1/1-re állt. A harmadik csatában a balatonfüredi játékos mindkét szettet magabiztosan hozta, és másfél óra alatt nyert.


Babos Tímea ellefele a 30. kiemelt spanyol Jessica Bouzas Maneiro (133.) volt, a magyar játékos 1:6-ról kapaszkodott vissza, és sikerült neki a fordítás. A harmincéves Babos 2020-ban indult ezt megelőzően legutóbb egyéniben a US Openen, amikor a főtáblán az első fordulóban búcsúzott.

A világranglistán 226. Valkusz Máté idén Szkopjéban challenger-tornát nyert, majd porckoronggyulladás miatt Wimbledonban visszalépett a kvalifikációtól, és azóta nem játszott tétmeccset. A US Openre másfél hónap kihagyás után, két hetet tudott készülni.


„Szerencsére már nincsenek fájdalmaim, de elment a meccsrutinom, sokat teniszezni sem tudtam a sérülésem miatt” – fogalmazott menedzsmentjének a tájékoztatása szerint a korábbi junior világelső. „Inkább kondiedzéseim voltak, gyógytornáztam, sokat pihentem, kikapcsolódni is volt lehetőségem, nyaraltam a barátaimmal, a barátnőmmel. Az elmúlt években minden sérülésemnél nagy nyomást helyeztem magamra, rágörcsöltem a visszatérésre, hiába hagytam ki sokat, eszembe sem jutott a minőségi pihenés, ami mentálisan nem tett jót. Most feltöltődtem és motiváltabbnak érzem magam, mint az elmúlt időszakban bármikor.”


New Yorkban a 25 éves magyar teniszező a francia Terence Atmane-nal (218.) csapott össze – pályafutása során először –, aki júliusban salakon Piros Zsombort, valamint kemény pályán Fucsovics Mártont is legyőzte. Valkusz ellen is magabiztosan hozta az első szettet, majd a másodiknak a rövidítésében két mérkőzéslabdája is volt, de a Davis Kupa-válogatott magyar hárította őket, és kiegyenlített. Az utolsó felvonásban ismét a balkezes ellenfél akarata érvényesült, így Valkusznak ezúttal sem jött össze a Grand Slam-főtábla.

(Fotó:  Kena Betancur / AFP)

A férfiaknál és a nőknél is győzelemmel folytatta szereplését szerdán a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában, így mindkettő megerősítette helyét az élmezőnyben.