Birkózó-vb – olimpiai kvótát szerzett Muszukajev

A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail bejutott a döntőbe, ezzel olimpiai kvótát szerzett hétfőn a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

2023. szeptember 18., 19:40

Szerző:

A magyar színekben már két világbajnoki bronzérmet nyert, tavaly Európa-bajnok, Tokióban olimpiai ötödik Muszukajev nagyszerű birkózással menetelt az elődöntőig, méghozzá a lehető legnehezebb ágon, melyen a kazah Adil Oszpanov után az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót, majd az orosz Samil Mamedovot kellett legyőznie.

A dolga a négy között sem volt könnyebb, sőt, a fináléért azzal az iráni Rahman Musza Amuzadhalilivel csapott össze, aki a tavalyi vb-n diadalmaskodott, s akkor a nyolcaddöntőben éppen Muszukajevet győzte le simán, 6-0-ra.

A mérkőzést az iráni kezdte jobban, szinte rögtön ki tudta léptetni az FTC klasszisát, aki a folytatásban igyekezett távol tartani magától ellenfelét, de Amuzadhalili közel maradt hozzá, kikényszerítette, hogy sokat kapaszkodjanak és óriási energiával igyekezett újabb akciót csinálni. A 2019 óta magyar színekben versenyző 30 éves Muszukajev egyértelműen kontrákra épített, rendre a zónáig hátrált, majd ott igyekezett gyorsan oldalra lépni és lendületből támadni.

A taktika a második perc végén működött először, amikor az iráni egy újabb kitolással már 2-0-ra vezetett. Akkor azonban Muszukajev léptette ki (1-2), majd a szünet előtt újabb ponttal egyenlített és előnyösebb helyzetbe került, miután egy zónaközeli helyzetet megreklamáltak az irániak, de a zsűri videózás után elutasította panaszukat, ami egy pontot jelentett Muszukajevnek (2-2).

A második menetet ismét a rivális kezdte jobban, gyorsan kitolta ellenfelét (3-2), így ismét előnyben birkózhatott. A folytatásban Muszukajev olyannyira nem kapkodott, hogy az ötödik perc elején passzivitásért figyelmeztették és a bírók elindították a 30 másodpercet, mely alatt akciót kellett csinálnia.

Egy ideig úgy tűnt, Muszukajev hátránya tovább nő, ám az utolsó pillanatokban egy villámgyors lábratámadással meglepte riválisát és mögékerült, amivel 4-3-ra átvette a vezetést. Másfél perc volt még hátra, így a magyar tábor nem nyugodhatott meg, s hamarosan Amuzadhalili meg is mutatta, miért, ugyanis az utolsó perc elején neki is sikerült levinnie Muszukajevet (4-5).

A 30 éves dagesztáni származású sportoló ekkor már fáradtnak látszott, de nem adta fel és folyamatosan kereste az akció lehetőségét, az idő azonban nagyon gyorsan fogyott. Már az utolsó tíz másodperc is megkezdődött, amikor Muszukajev egy gyönyörű lábratámadással meglepte és bebillentette az iránit.

A meccs gyakorlatilag két pillanattal később véget is ért, Muszukajevnek pedig elkezdtek hullani az örömkönnyei, amelyek még azután sem álltak el, hogy a mérkőzésvezető magasba emelte a kezét, sőt, a birkózó a vegyeszónában sem tudott nyilatkozni a meghatódottságtól.

„Iszmail ma elképesztő volt. Én már a második meccsén, a japán versenyző ellen láttam, hogy egészen különleges formában van” – kezdte a nap értékelését Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány. – „Nagyon vissza akart vágni a tavalyi vereségért és sokat gondolkodtunk a megfelelő taktikán, mert az iráni nagyon kellemetlen ellenfél. Látszott, hogy Iszmail kontrázni próbált, de a második menetben neki kellett mennie és azt is megoldotta. Nagyon boldogok vagyunk. Azt gondolom, hogy holnap aranyérmet nyer, amit ilyen győzelmek után meg is érdemelne.”

Muszukajev a kedd esti fináléban a Puerto Ricó-i Sebastian Riverával csap össze.

A hétfői versenynap többi magyarja közül Dollák Tamara (59 kg) a keddi vigaszágra került, Bognár Erika (55 kg) és a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Bajcajev Vlagyiszlav ugyanakkor kiesett, miután legyőzőik nem jutottak döntőbe.

(Kiemelt képünkön a magyar színekben versenyző, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail (kék) az iráni Rahman Musza Amuzadhalili ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 18-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát. A hagyományoknak megfelelően 2024. április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg az olimpiai lángot és indult útjára a fáklya, amelyet mintegy tízezer futó visz el váltóban az olimpia helyszínére, Párizsba.

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.