Ligeti Dániel elveszítette a kvótameccset

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel vasárnap késő este elveszítette az olimpiai kvótáért kiírt mérkőzését a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

2023. szeptember 18., 07:45

Szerző:

A szombathelyiek ötszörös Európa-bajnoki dobogósa alig egy órával azután lépett szőnyegre a párizsi indulási jog megszerzéséért, hogy a bronzmérkőzésen 5-0-ra kikapott a törökök sztárjától, az olimpiai és háromszoros világbajnok Taha Akgültől. A kvótáért a hozzá hasonlóan ötödik, semleges színekben versenyző orosz Abdulla Kurbanovval csapott össze.

A nap utolsó mérkőzésére roppant koncentráltan érkezett meg a 34 éves magyar, aki az első menetben gyakorlatilag az utolsó két másodpercig így is birkózott. A csarnokban ekkor már csupán Ligeti szombathelyi szurkolótáborának tagjai tartózkodtak, akik elképesztő buzdításban részesítették kedvencüket. Közben Ligeti állásból próbálta fárasztani riválisát, majd a második perc végén az orosz lábratámadását a zónában szépen kontrázta meg, amivel 1-0-ás előnybe került.

A folytatásban Ligeti jól hárította riválisa támadásait, úgy tűnt, kézben tartja a meccset, azonban az orosz öt másodperccel a szünet előtt ki tudta venni a lábát, majd hárommal később kétpontos akciót ért el, miután a magyar klasszis a szőnyeg szélén megpróbált belevágni a kitolási kísérletbe, de riválisa alá esett (1-2).

Szinte rögtön jött a szünet, mely után Ligeti azonnal óriási erőket mozgósított, hogy visszavegye a vezetést, de dobási kísérleteit kissé elkapkodta, Kurbanov pedig kihasználta ezeket a szituációkat és gyorsan 6-1-re elhúzott. Az idén Eb-bronzérmet nyert magyar a menet közepén kissé fáradtnak tűnt, de az utolsó perc elején mégis le tudta dönteni ellenfelét, amivel 6-3-ra zárkózott, több akció azonban nem maradt benne. A hajrában még egy kétségbeesett dobási kísérletet indított ugyan, de ismét az orosz alá esett, így végül 8-3-ra kapott ki.

A nyilvánvalóan roppant csalódott magyar nehézsúlyú a meccs után nem akart nyilatkozni.

„Dani az egész vb-n nagyon koncentrált volt, itt az orosz ellen a második menetben viszont úgy láttam, hogy kicsit pánikolt és kapkodni kezdett. Nem kellett volna, lett volna ideje bőven előkészíteni egy akciót, amivel meg lehetett volna nyerni ezt a meccset” – értékelt a szakvezető, Bánkuti Zsolt, aki azt is elárulta, hogy a bronzmérkőzést sem adták fel előre Taha Akgül ellen, de a második menetben 0-5-nél azt kérte Ligetitől, hogy gondoljon a kvótacsatára.

A londoni és a riói játékokon is szerepelt Ligetinek jövőre még két lehetősége lesz megszerezni a párizsi indulási jogot.

(Kiemelt képünk: Belgrád, 2023. szeptember 17. Ligeti Dániel veszít a függetlenként induló orosz Abdulla Kurbanov ellen a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának olimpiai kvótáért vívott mérkőzésén a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 17-én. MTI/Kovács Tamás)