53 embert őrizetbe vett a londoni rendőrség a Bajnokok Ligája döntő idején elkövetett rendbontások miatt

53 embert őrizetbe vett a londoni rendőrség a Wembley Stadionban rendezett szombat esti Bajnokok Ligája-döntő idején elkövetett rendbontások miatt.

2024. június 2., 11:06

Szerző:

A Wembley Stadionban rendezett szombat esti Bajnokok Ligája-döntő idején számos rendbontás történt, aminek következtében 53 embert őrizetbe vettek. A Scotland Yard vasárnap hajnali tájékoztatása szerint öt embert azért vettek őrizetbe, mert a Real Madrid-Borussia Dortmund mérkőzés elején berohantak a pályára, a többieket pedig azért, mert a stadion környékén akartak áthatolni a biztonsági kordonokon és jegy nélkül próbáltak bejutni a meccsre, amely a madridi együttes 2-0 arányú győzelmével végződött.

A legtöbben be akartak lógni a Bajnokok Ligája-döntőre


A londoni rendőrség a tájékoztatás megfogalmazása szerint bizonyos abban, hogy „a szabálytalan bejutási próbálkozások túlnyomó többsége sikertelen volt".


A kiemelkedő sporteseményeken gyakran próbálnak áthatolni a kerítéseken vagy egyéb módon bejutni a rendezvény helyszínére olyanok, akiknek nincs belépőjegyük – áll a Scotland Yard közleményében.


A rendőrségi tájékoztatás szerint az online felületeken megjelent videófelvételek, amelyek azt mutatják, hogy emberek csoportosan rohannak neki bejáratoknak, „nem feltétlenül ábrázolnak sikeres bejutási kísérleteket", mivel az első beléptetőpontok után rendszerint további többrétegű biztonsági szűrés következik.


A Scotland Yard már a BL-döntő előtt kétezer rendőrt vezényelt a brit főváros utcáira, különösen annak a tüntetésnek a helyszínére, amelyet az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű szélsőséges jobboldali szerveződés alapítója, Tommy Robinson hívott össze London központjába.
A demonstráción több ezren vettek részt, a Scotland Yard szerint köztük sokan olyanok is, akiknek futballhuliganizmus miatt már volt dolguk a rendőrséggel.

(Kiemelt képünk: Vinicius Junior (Real Madrid) ünnepli a győzelmet a szurkolókkal a Borussia Dortmund - Real Madrid CF Bajnokok Ligája 2023/24 döntő mérkőzés után a Wembley Stadionban, Londonban, Angliában, 2024. június 1-jén. Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU  via AFP)