Egy svájci beteg bőrbiopsziájából mutatták ki a koronavírus fertőzést

2020. augusztus 14., 21:04

Szerző:

Nem hibátlanok a koronavírust szűrő tesztek - olvasható a The Lancet című orvostudományi folyóiratban bemutatott esettanulmányban. A beteg egy 81 éves nő volt, akit magas lázzal szállítottak kórházba, és tünetei alapján felvételekor azonnal szűrték koronavírus-fertőzésre. A magas láz mellett a nő egy jellegzetes bőrbetegség tüneteit mutatta.

A orrgarat kenet negatív volt koronavírusra. A gyulladt bőrből vett biopszia azonban viszonylag kevés koronavírus mennyiséget mutatott ki. Hat héttel később antitestre is szűrték a beteget, az azonban negatív lett.

Elisabeth Roider, a kórház bőrgyógyászatának orvosa szerint fontos az eset, mert alátámasztja, hogy a tesztek nem hibátlanok, és ki kell egészíteni a rutinteszteket a bőrbiopszia-minták vizsgálatával. Ez segítene kideríteni, hogy ténylegesen mennyire elterjedt a Covid-19.

Nem minden betegnél alakulnak ki antitestek, és további tanulmányok szükségesek, hogy megértsék, mikor alakul ki immunitás a Covid-19-betegeknél. Ez létfontosságú a vakcina kifejlesztéséhez - írták a tanulmány szerzői.