Megjelent a Wero, a Paypal EU-s konkurenciája

A Wero az Európai Unió Paypalja, amivel a tervek szerint 2025-től online és bolti vásárlások esetében is fizethetünk, IBAN azonosító nélkül, egyszerűen.

2024. július 3., 11:44

Szerző:

Megkezdte működését az EU-ban az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) keretében kifejlesztett Wero fizetési rendszer – írja a hvg.hu.

IBAN-szám nélkül lehet utalni a Wero rendszerben

A Wero rendszer 16 európai pénzintézet kezdeményezésére jött létre a PayPal online fizetési rendszer, valamint a Mastercard és a Visa nemzetközi fizetési rendszerek ellensúlyaként. Bevezetésével számos pénzintézet ügyfelei, köztük Németországban és Belgiumban is átutalhatnak majd pénzt egyik mobileszközről a másikra telefonszám vagy e-mail-cím használatával, és az utaláshoz már nem lesz szükség a címzett 22 jegyű IBAN-számára.

A pénz tíz másodpercen belül jóváírásra kerül a címzett számláján. Várhatóan hamarosan Hollandia és Franciaország is bekapcsolódik a rendszerbe, és még az idén csatlakozik a német Deutsche Bank is. Tervek szerint 2025-től a Wero-felhasználók ezen a rendszeren keresztül is fizethetnek majd online és bolti vásárlásokért.

Az Európai Fizetési Kezdeményezés 14 uniós bank és két pénzforgalmi vállalat közös projektje, amelyet 2020-ban hoztak létre. A cél olyan fizetési megoldások kifejlesztése, amelyek felvehetik a versenyt az egyesült államokbeli pénzügyi óriásokkal, köztük a Visa és a Mastercard, valamint az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatásokkal. A projektet az Európai Unió vezetése, köztük az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság is támogatja.

Mint az EPI közleméynében írják, ezen az új digitális pénztárcán keresztül a fogyasztók olyan funkciók széles skálájához férhetnek hozzá, mint a biztonságos és gyors fizetés, a személyközi (P2P) tranzakciók, az online vásárlási lehetőségek, a hűségprogramok stb.  Az EPI elképzelései szerint a Wero lesz a preferált digitális pénztárca Európában, áthidalva a jelenlegi fizetési ökoszisztémában meglévő hiányosságokat.

„A Wero név kiválasztása aprólékos folyamat volt, amely kiterjedt kutatást, valamint a fogyasztók mennyiségi és minőségi visszajelzéseit is magában foglalta. A kiszámítható »fizetős« márkanevekkel teli piacon a Wero kiemelkedett az általunk mérlegelt 238 jelölt név közül, mivel egyesíti azokat a különböző elemeket, amelyeket mi képviselünk: a »mi« (angolul we – a szerk.) kollektív európai jellegét és az »Euro« szóhoz közeli kiejtést. Végül a Wero közel áll a latin alapú nyelvekben »igazat« jelentő »vero« szóhoz. Én személy szerint fülbemászónak találom egyszerű, mégis emlékezetes szerkezetével. A rövid és frappáns hangzás jól illik a digitális tranzakciók gyorsaságához" – mondta Martina Weimert, az EPI vezérigazgatója. 

A Wero elérhető lesz az EPI tagbankjainak alkalmazásain keresztül, valamint mobilalkalmazásként Android és iOS platformokon egyaránt. Az EPI jelenleg aktívan dolgozik azon, hogy a Wero-t 2024 közepére Belgiumban, Franciaországban és Németországban, majd Hollandiában is elindítsa, és a következő években más országokra is ki kívánja terjeszteni.

(Kiemelt képünk forrása: https://wero-wallet.eu/)