VSquare: Tiborcz István megpróbálta megvenni a magyarországi Spart

A magyarországi Spar kapós: Tiborcz Ustván, Orbán Viktor veje is megpróbálta megvenni a VSquare információi szerint, valamint az egy éve Magyarországon élő orosz Rahimkulov család képviselői is.

2024. április 4., 23:05

Szerző:

Nemrég Orbán Viktor veje, Tiborcz István megpróbálta megvenni a magyarországi Spart – állítja a VSquare üzleti hírlevele, amelyet a Telex szemlézett. De lap szerint nem ő volt az egyetlen jelentkező, ugyanis korábban a Corvinus-botrányt kirobbantó Rahimkulov család is ezzel próbálkozott.

Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy osztrák élelmiszeripari szaklapban március közepén jelentette be, hogy „a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport”. A cikkben Reisch nem csak a kiskereskelmi különadóra panaszkodott, hanem azt is állította, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól, engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

Reisch nem nevezte meg az Orbán-rokont, azonban a VSquare magyar forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Spar-vezér által emlegetett vételi ajánlat mögött Tiborcz István, Orbán Ráhel férje áll.

A kormány ezután először azt nyilatkozta, hogy alaptalan, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra. Később azonban Lázár János azt mondta: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Majd hozzátette: „A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.”

Ezután Nagy Márton azt mondta, behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette, hogy minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételvételre.

Egy osztrák üzleti forrás szerint több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz Rahimkulov család képviselői keresték meg a Spar tulajdonosait egy vételi ajánlattal, amelyet állításuk szerint a magyar állam is támogatott.

A Vsquare emlékeztet, hogy Tiborcz és Rahimkulovék korábban már üzleteltek egymással: Orbán veje magyar és osztrák szállodákat is eladott annak a cégnek, amelynek tulaja, Zentai Péter Rahimkulov magyarországi cégeit irányítja.

Az pedig nemrég derült ki, Timur Megdetovics Rahimkulov üzletember fia volt az a diák, akinek a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése a kritikák szerint szabályellenes módon lehetővé tette, hogy vizsgát tegyen. Amikor az egyetemen tanító Ádám Zoltán docens kifogásolta ezt az eljárást, az oktatót elbocsátották.

 

(Fotó: Michal Fludra/NurPhoto) Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).