Visszatért a népszerű Lakástakarék

Az OTP Bank március 1-től elindítja a „Lakástakarék” névre keresztelt vadonatúj szolgáltatását. A bank által kifejlesztett megtakarítási program sok szempontból hasonlít a 2018 októberében elkaszált lakástakarék-pénztári (LTP) konstrukcióhoz.

2023. március 1., 14:56

Szerző:

Márciustól elérhető az OTP lakástakarék megtakarítás, amely nagyban hasonlít a 2018-ban, parlamenti törvénymódosítással megszüntett LTP konstrukcióhoz – írta a Bankmonitor.

A bank két különböző módozatot is piacra dobott 4 év és 8 év futamidejű programok állnak rendelkezésre. A befizetésekre kapható maximális prémium mértéke (a korábban az államilag támogatott lakástakarék-pénztárak idejéből is ismert) 30 százalék.

A 10 vagy 30 százalékos prémium kihasználásával a megtakarítók a teljes időszak alatt kár 240 ezer forint, illetve 1,44 millió forint nyereséget tehetnek zsebre. Ugyanakkor a prémium mindig csak az új befizetésekre jár, a már felhalmozott tőke mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot fizet a megtakarítási időszak végéig.

A lap megjegyzi, hogy a prémium maximális kihasználásához elengedhetetlen a folyamatos, szerződésszerű betétfizetés: a vállalt összeget havi rendszerességgel kell befizetni a számlára. Amennyiben valaki elmulasztja egy havi betét befizetését, részben elveszítheti az adott időszakra járó prémiumot.

Az állami támogatás megszűnésével a megtakarítás hozama és ezzel együtt a népszerűsége is visszaesett. 2019 végén az OTP Lakástakarékpénztár fel is függesztette az új szerződések kötését. Ugyanígy tett az Erste és az Aegon is, egyedül a Fundamenta maradt meg a piacon – írta a Index.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)