Világgazdaság: Otthonfelújítási boom kezdődhet jövőre az szja-visszatérítésből

Egy felmérés szerint az szja-visszatérítésben részesülőknek több mint az ötöde otthonfelújításra fogja költeni a visszatérített pénzt.

2021. szeptember 30., 05:59

Szerző:

Lakóingatlanának korszerűsítésére szánja a válaszadók 22 százaléka a jövőre érkező szja-visszatérítést – közölte a Világgazdaság csütörtökön az ingatlan.com felmérése alapján, amely szerint a megkérdezettek 18 százaléka ingatlanvásárlásra, 12 százalékuk a gyermekekre költené, és ugyanilyen arányban vannak azok, akik hiteltartozásaik csökkentésére szánják a pénzt – írja az MTI.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, hogy mivel a gyermekes háztartások a lakáskorszerűsítésre fordítandó teljes összeg felét az államtól visszakaphatják lakásfelújítási támogatásként, így az szja-visszatérítéssel gyakorlatilag dupla támogatáshoz juthatnak.

Mindezek alapján a jövő év elején, a visszatérítések kifizetését követően újabb lakásfelújítási boom indulhat. Mint ismeretes, jövő év elején a gyermeket nevelő háztartások adó-visszatérítést kapnak. A maximális összeg fejenként 800 ezer forint, így egy-egy háztartás akár 1,6 millió forinthoz is hozzájuthat attól függően, hogy mennyi adót fizetett be 2021-ben.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Loic Venance / AFP)