A Mercedes letaszította trónjáról a világ legdrágábban eladott Ferrariját

A Mercedes-Benz német autógyár 135 millió euróért (52 milliárd forint) árverezte a mindösze két példányban létező Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé egyikét, így ez lett a világ legdrágább autója.

2022. május 19., 21:37

Szerző:

Az autógyár csütörtöki közleménye szerint az aukciót május 5-én tartották a konszern múzeumában, és az 1955-ben Rudolf Uhlenhaut főtervező által konstruált ritkaságot egy magángyűjtő vásárolta meg. A másik példány a gyár tulajdonában marad, és továbbra is a Mercedes-múzeumban lesz megtekinthető.

Az Uhlenhaut-coupék mérföldkövet jelentettek a sportkocsifejlesztésben, és fontos pillérei a Mercedes-márkának – hangsúlyozta Ola Källenius, a konszern elnöke.

Az autó bevételéből világméretű ösztöndíjprogramot (Mercedes-Benz Fund) finanszíroznak abból a célból, hogy új technológiák kifejlesztésére sarkalljanak egy újabb nemzedéket, főleg a dekarbonizálás és az erőforrások kímélése területén. Az alapból olyan diákokon segítenek, akik másként nem jutnának elegendő forráshoz tanulmányaikhoz – közölték.

Ezelőtt a világ legdrágábban elárverezett autója egy 1962-es Ferrari 250 GTO volt, amelyet 2018-ban 48,4 millió dollárért (kb. 13 milliárd forint) talált gazdára az RM Sotheby aukcióján.

(Kiemelt kép: 1995-ös Mercedes-Benz 300 SLR "Uhlenhaut-Coupe" (W 196 S) 2017 április 5-én. Fotó: Marcel Kusch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Egy uniós rendeletnek köszönhetően júliustól nem maradnak rejtve egy közlekedési baleset legapróbb részletei sem. Minden újonnan regisztrált autó tartalmazni fog ugyanis egy feketedobozt, mely a közlekedést érintő eseményeket, a balesetekkel kapcsolatos adatokat rögzíti majd.