Magával ránthatja a pénzügyi rendszert a kriptopénzek összeomlása?

A bitcoin kedden 10 hónap után először esett röviddel 30 ezer dollár alá, míg a kriptovaluták összességében közel 800 milliárd dollárt vesztettek piaci értékükből az elmúlt hónapban a CoinMarketCap oldal szerint. Mindeközben a befektetők a szigorítások miatt aggódnak.

2022. május 11., 12:50

Szerző:

A Fed legutóbbi, 2016-ban kezdődött szigorítási ciklusához képest a kriptopénzek sokkal nagyobb piacot jelentenek, ami aggodalmat vet fel a pénzügyi rendszer többi részével való összekapcsolhatósága miatt.

Mekkora a kriptopénzpiac?

Novemberben a legnépszerűbb kriptopénz, a bitcoin minden idők legmagasabb, több mint 68 ezer dolláros ( több mint 24 millió forintos) árfolyamát érte el, ami a CoinGecko szerint a kriptopiac értékét 3 billió dollárra emelte. Ez az érték kedden 1,51 billió dollár volt. Ebből közel 600 milliárd dollárt tesz ki a Bitcoin, amelyet az Ethereum követ 285 milliárd dolláros piaci részesedéssel. Bár a kriptovaluták robbanásszerű növekedésnek örvendtek, a piac még mindig viszonylag kicsi.

Ki birtokolja és kereskedik a kriptovalutákkal?

A kriptopénzek kiskereskedelmi jelenségként indultak, de a tőzsdék, vállalatok, bankok, fedezeti alapok és befektetési alapok intézményi érdeklődése gyorsan növekszik. Bár a kriptopiacon a lakossági és az intézményi befektetők arányáról nehéz adatokat találni, a Coinbase, a világ legnagyobb kriptopénz-tőzsdéje szerint a negyedik negyedévben a platformján lévő eszközök mintegy 50 százalékát az intézményi és a lakossági befektetők tették ki. Intézményi ügyfelei 2021-ben 1,14 billió dollár értékben kereskedtek kriptóval, szemben a 2020-as mindössze 120 milliárd dollárral – közölte a Coinbase. A Chicagói Egyetem kutatása szerint 2021-ben az amerikaiak mintegy 14%-a fektetett be digitális eszközökbe. 

Árthat a pénzügyi rendszernek egy kriptokrach?

Bár a kriptopiac összességében viszonylag kicsi, az amerikai jegybank, a pénzügyminisztérium és a nemzetközi Pénzügyi Stabilitási Tanács a stabilcoinokat – a hagyományos eszközök értékéhez kötött digitális tokeneket – a pénzügyi stabilitást fenyegető potenciális veszélyként jelölte meg.

A stabilcoinokat többnyire más digitális eszközökkel való kereskedés megkönnyítésére használják. Ezek mögött olyan eszközök állnak, amelyek piaci válság idején elveszíthetik értéküket vagy illikviddé válhatnak, miközben az ezen eszközökkel és a befektetők visszaváltási jogaival kapcsolatos szabályok és közzétételek homályosak. A szabályozó hatóságok szerint a stabilcoinok emiatt könnyen elveszíthetik a befektetők bizalmát, különösen piaci válság idején.

Ez történt hétfőn, amikor a TerraUSD, az egyik legfontosabb stabilcoin megtörte a dollárhoz való 1:1 arányú kötését, és a CoinGecko szerint 0,67 dollárra esett. Ez a lépés részben hozzájárult a Bitcoin zuhanásához. Bár a TerraUSD egy algoritmuson keresztül tartja fenn a dollárhoz való kötődését, a szabályozók szerint a stabilcoinok befektetői futása, amelyek olyan eszközökben tartanak fenn tartalékokat, mint a készpénz vagy a kereskedelmi papírok, átterjedhet a hagyományos pénzügyi rendszerre, ami feszültséget okozhat ezekben a mögöttes eszközosztályokban. 

Mivel egyre több vállalat vagyona függ a kriptoeszközök teljesítményétől, és a hagyományos pénzintézetek egyre többet foglalkoznak az eszközzel, a szabályozók szerint más kockázatok is felmerülnek. Márciusban például az Acting Comptroller of the Currency arra figyelmeztetett, hogy a bankokat megbuktathatják a kripto-származékok és a fedezetlen kripto kitettségek, mivel kevés korábbi áradattal dolgoznak. A szabályozók összességében megosztottak abban, hogy mekkora veszélyt jelent a kripto összeomlása a pénzügyi rendszerre és a tágabb értelemben vett gazdaságra.

(Kiemelt képünk: Különböző kriptovaluták. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

 

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.