Autósok figyelem! Ezt kell tenni, ha valaki vadbaleset áldozata lett

Az elmúlt hetekben egyre több vadbaleset történt a magyar utakon, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével.

2024. szeptember 23., 11:11

Szerző:

Az őszi hónapokban rendszerint sokkal több vadbaleset történik, azaz a figyelmetlen autósok rengeteg állatot ütnek el. Azt azonban kevesen tudják, hogy mi a teendő, ha egy ilyen esemény bekövetkezik.

Nem ritka ilyenkor a vadbaleset 

2022-ben több mint 7400 nagyvad pusztult el gépjárművel való ütközés nyomán Magyarországon, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban – derült ki a Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb statisztikáiból. Ráadásul a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről beszámoló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével

Az FBAMSZ közleményében felidézte, a nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek (2022-ben mintegy 5800 ilyen esetet rögzítettek a vadgazdálkodási adattárban), de jelentős azon események száma is, amikor szarvast (közel 1200 eset), illetve vaddisznót ütöttek el (409 eset). További 9 ezer feletti balesetet regisztráltak apróvaddal (nyúl, fácán, fogoly) is, szerencsére ezekben az esetekben általában kisebb károkat szenvedtek a járművek. 

A vadgazdálkodási törvény tavaly júliusi módosítása nyomán a vaddal való ütközésért csaknem minden esetben az autó vezetője a felelős, és ha a vad elpusztult, akkor annak értékét is neki kell megtérítenie. A vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat, hajtás-űzés során bukkan fel az úttesten, illetve az úthoz túl közel (200 méteren belül) telepítettek etető-itatót a vadak számára. A hatályos szabályozás ezen felül kimondja azt is, hogy gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra vad ne jusson fel. 

Ezt tegye, ha vadbaleset következett be

Amennyiben egy autós vadbalesetet szenved, úgy van pár dolog, amit kötelezően meg kell tennie. Ezek a következők:

  • A rendőrség mellett értesítenie kell az illetékes vadásztársaságot is;
  • Megfelelő biztosítás megléte esetén mielőbb jelentenie kell a kárát a biztosító felé is, amihez csatolnia kell a vadászati szerv által kiállított jegyzőkönyvet is;
  • A sérült vadat nem szabad megközelítenie, mert a még életben lévő állat súlyos sérüléseket is okozhat;
  • Az elpusztult állat teteme a vadásztársaságot illeti, így annak elvitele lopásnak minősül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Hannerup / Pixabay)