Uniós gázárszabályozást sürget Portugália

Komoly gondok elé néz az unió az orosz–ukrán háború miatt meglóduló energiaárak miatt. 

2022. március 22., 19:36

Szerző:

António Costa portugál miniszterelnök európai uniós gázárszabályozást és az energiahordozók forgalmi adójának csökkentését sürgette kedden a fogyasztók védelmében. Az európai unió állam- és kormányfői Brüsszelben március 24-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon terveznek további intézkedéseket megvitatni az Ukrajna elleni orosz invázió miatt meglódult energiaárak hatásainak ellensúlyozására.

„Sürgősen be kell avatkozni. Több megoldást is megvitattunk már, (...) és a gázárplafon egy jól kiegyensúlyozott megoldás”

– hívta fel a figyelmet Costa a portugál parlamentben elmondott beszédében.

Spanyolország és Portugália a múlt héten tervezetet készített elő egy megawattóránkénti (MWh) 180 eurós árküszöbre, a madridi energiaügyi minisztérium egyik forrása azonban hétfőn azt közölte, hogy a spanyol vezetés inkább az elektromos áram és a gáz árának elválasztását részesítené előnyben.

Costa szerint ugyanakkor Spanyolország nem tért el az eredeti szándéktól. Mindemellett pedig hangsúlyozta, hogy az árplafon képzésének nem szabad veszélybe sodornia Európa földgázellátását, ami számos európai országot, így az orosz földgázra nagyban támaszkodó Németországot is károsan érintené.

A portugál kormányfő kiemelte, hogy a javaslatok kidolgozásán más tagállamokkal és az Európai Bizottsággal közösen dolgoznak. Costa ezen felül közös uniós beszerzési eljárást is sürgetett „nemcsak energiahordozók, de alapvető mezőgazdasági alapanyagok, így például műtrágya beszerzéséhez”.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye lehetővé az energiahordozók forgalmi adójának átmeneti csökkentését. Costa kiemelte, hogy az árplafon azt a célt szolgálná, hogy az elszabadult földgázár ne legyen hatással az elektromos áram árára. A termelői nagykereskedelmi árképzést a legmagasabb költséggel működő erőművek, vagyis jelenleg a gázerőművek határozzák meg.

(Kiemelt képünkön egy cseppfolyósított földgáz (LNG) újragázosítási terminál a lengyelországi Swinoujscie kikötőjében. Fotó: Alekszej Vitvickij / AFP)