Újabb történelmi mélyponton a forint, a jegybankot nem érdekli

2018. június 28., 20:36

Szerző:

Újabb történelmi mélypontra esett a forint árfolyama a bankközi piacon csütörtökön az euróval szemben, a szerdai 328,07 forintos – szintén történelmi – mélypont után csütörtökön 329,02 forintot ért el az európai fizetőeszköz jegyzése.

Az euró jegyzése 328,89 forintra emelkedett este fél hétre a reggel nyolckor jegyzett 327,71 forintról. Az euró csütörtökön 327,60 és 329,02 forint között mozgott.

A dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengült a forint: a svájci frank árfolyama 284,24 forintról 284,74 forintra, a dolláré pedig 283,53 forintról 284,00 forintra emelkedett. 

Londoni pénzügyi elemzői szerint a forint az idei évet jó eséllyel a jelenleginél erősebben zárja, mivel várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank változtat jelenlegi enyhítési alapállásán. A Commerzbank főközgazdászának véleménye szerint ugyanis az MNB már a közeljövőben semlegesre módosítja monetáris alapállását a jelenlegi enyhítésre hajlóról, mindenekelőtt a mennyiségi enyhítésnek megfelelő programok és a swap-aukciók felfüggesztésével.

Csakhogy az MNB-nek egyelőre esze ágában sincs változtatni, közölték, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Az MNB a honlapján közölte: sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni.

A közleményben leszögezik: az MNB elsődleges célja törvényi mandátumának megfelelően az árstabilitás elérése és fenntartása. Álláspontját a monetáris tanács a múlt héten ismertette közleményében és a hozzá kapcsolódó inflációs jelentésben. Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként folyamatosan tájékoztatja a kormányt a makrogazdasági környezetről és annak változásairól - tették hozzá. 

„Nem osztva Kovács Zoltán kormányszóvivő véleményét, az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni" - írta közleményében a jegybank.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a forintárfolyammal kapcsolatban kérdésre kifejtette, hogy a magyar gazdaság makromutatói, teljesítménye nem adnak okot erre az árfolyamra; nem zárják ki, hogy spekulációs folyamatok állnak a háttérben. Hozzátette, hogy az árfolyam-politika az MNB felügyelete alá tartozik.

Mindezt sokkal egyértelműbben közölte a napokban az InfoRádióval Gerhardt Ferenc, a jegybank alelenöke. Azt mondta:

A Magyar Nemzeti Bank nem avatkozik bele az árfolyamba, mivel nincs árfolyamcélja. Az árfolyam alakulása a Magyar Nemzeti Bankot hidegen hagyja.

Az MNB egyébként forintban kifejezve hatalmas nyereséget ér el valutatartalékán a gyenge forintnak köszönhetően, ebből van nagyrészt a jegybanki alapítványok sokszáz milliárdos vagyona.

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.