Újabb Fidesz-közeli lapokat és az adósságukat is bevitték a Mediaworksbe

Tovább koncentrálódik a kormánypárti médiacégcsoport.

2021. július 11., 14:27

Szerző:

Az Mfor vette észre, hogy a legfrissebb cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint három kiadó olvad be a Mediaworks Hungary Zrt.-be:

  1. Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft.; 
  2. Mandiner Press Kft.; 
  3. Napfénymédia és Marketing Kft.


Ez közel két éven belül a második alkalom, hogy hazai lap- és könyvkiadók olvadnak be a Népszabadság megjelenését 2016 októberében megszüntető, majd Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Mediaworks Hungary Zrt.-be. A lépés indoka a hivatalos tájékoztatásban nem szerepel. A lap szerint beszédes az a kitétel, miszerint „a három kiadó beolvadása nem eredményezi a velük, valamint a Mediaworks-szel szembeni követelések lejártát”. Az egyesülő cégek vagyonmérleg-tervezetéből ugyanis az derül ki, hogy a három beolvadó kiadó közül kettőnek is jelentősen negatív a saját tőkéje: a 3 milliós törzstőkéjű Mandiner Pressnek -34,8 millió, míg a szintén 3 milliós törzstőkéjű, az egyebek mellett a szegedma.hu-t megjelentető Napfénymédiának és Marketingnek -216,3 millió. Ennek következtében a három kiadó beolvasztását követően a Mediaworks saját tőkéje 11,8 milliárd forintról 11,5 milliárdra csökken, az eredménytartaléka pedig ugyancsak mintegy 300 millióval, 4,7 milliárdra apad.

Ráadásul a beolvadó kiadók tetemes, együttesen közel félmilliárd forintos kötelezettséget visznek magukkal a Mediaworksbe: a Mandiner közel 202,6 milliót, míg a Napfénymédia 246,7 milliót, ráadásul ezek nagy része rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes. Ez a Mediaworks összes kötelezettségét közel 22,7 milliárdra hizlalja, ennek kétharmada rövid lejáratú.

A Mediaworks 2020 végén 13,35 milliárd forinttal tartozott három banknak: a legtöbbel, közel 7,4 milliárddal a szintén Mészáros Lőrinc által legnagyobb arányban tulajdonolt MKB-nak, csaknem 5,5 milliárddal az MKB-val és a Budapest Bankkal 2023 közepétől egy bankot alkotó Takarékbanknak, félmilliárddal pedig a Gránit Banknak.

A valaha a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks 2016-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, majd 2019-ben a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, vagyis a KESMA-hoz. Ez az a több száz médiumot birtokló alapítvány, aminek 2018-ban egy szuszra felajánlották a jobboldali médiabirodalmat HírTV-stül, Origóstul, Ripostostul a komplett megyei lappiaccal együtt – tette hozzá a 444.

Az üzletet akkor nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány, így sem a versenyhivatal, sem a médiahatóság nem vizsgálta. Tavaly az Alkotmánybíróság arra jutott, hogy az intézkedés nem volt alaptörvényellenes. A Mandiner PRess Kft. és a Napfénymédia és Marketing Kft. eddig is tagja volt a KESMA-nak, a Dunaújvárosi Szuperinfó Reklám, Lap- és Könyvkiadó Kft. pedig a Mediaworks leányvállalata volt.

 

(Fotó: Róka László/ MTI)