Történelmi napenergia-termelési rekord született Magyarországon

Soha nem volt még ilyen magas, 11,79 százalékos az aktuális felhasználásban a napenergia részesedése.

2021. május 11., 09:04

Szerző:

„Ahogyan az várható volt, a napsütéses órák számának az emelkedésével együtt máris újabb történelmi napenergia-termelési rekord született május 9-én, vasárnap, 11 óra 30 perckor 1426 megawattal” – ídézi a Magyar Nemzet a Mavir Zrt. Facebookon közzétette posztját.

A lap azt írja, az az előző, 1038 megawattos rekord még télen, február 13-án, szombaton született, ugyancsak a déli órákban. A mostani termelési csúcs nemcsak abszolút értékben, de az éppen aktuális magyarországi áramtermelésen belüli 15,93 százalékos részesedéssel is történelmi rekord, ugyanígy soha nem volt még ilyen magas, 11,79 százalékos az aktuális felhasználásban a napenergia részesedése.

Magyarországon a napenergia aránya jelenleg meghaladja a kétezer megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összemérhető nagyságrendű ipari méretű napelem-kapacitás áll rendelkezésre, ehhez jön még a háztartási napelemek együttesen hétszáz megawatt körülire tehető összkapacitása – összegez a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció: Napelempark Visonta közelében, 2015. november 12-én. Fotó: AFP | Kisbenedek Attila)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.