Még Tiborcz bankjától is visszaüzentek a kormánynak: nem örülünk

A Fideszhez közel álló Gránit Bank elnök-vezérigazgatója nem számított semmilyen különadóra. GKI gazdaságkutatási igazgatója közölte, hogy extraprofit nem is létezik. 

2022. május 27., 09:31

Szerző:

A Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint senki nem számított az Orbán Viktor által bejelentett különadóra. A GKI gazdaságkutatási igazgatója szerint nincs olyan, hogy extraprofit, és nem érti, miért nem a sikeres ágazatokra rónak ki különadókat, írja az Index. 

Orbán Viktor a szerdai kormányülést követően tett rendkívüli bejelentést: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. A frissen kinevezett gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem fogják a multik áthárítani a fogyasztókra a különadókat. A miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte a nyilvánossággal: csak a kormány által extraprofitnak hívott részét adóztatják meg a nyereségnek.

„Ez nem öröm, főleg úgy, hogy nem számított senki sem arra, hogy a 2022-es év tervei alapján, hogy a meglévő adók mellett újabb adót kell majd fizetni”

– reagált a hírre a Gránit Bank évértékelőjén Hegedűs Éva, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. (A Gránit Bankot egyébként a magyar sajtóban rendszeresen hívják Tiborcz-banknak, a bank többségi tulajdonosa hivatalosan tavaly december óta Tiborcz István BDPST nevű cége.)

A GKI Gazdaságkutató Zrt. gazdaságkutatási igazgatója szerint érthetetlen, hogy a kormány miért nem az olyan sikeres ágazatokra vet ki különadót, mint például az építőipar. Hozzátette: olyan, hogy extraprofit, a közgazdaságtanban nincs.

(Kiemelt kép: A Gránit Bank Zrt. cégtáblája és logója a Demján Sándor által alapított pénzintézet központi épületén a főváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 8-ban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.