Megszólalt a gyárosok képviselője a 200 ezres minimálbérről: sok vállalkozás ezt nem éli túl

A munkaadók azt szeretnék, hogy csökkenjenek a munkát terhelő járulékok, míg a szakszervezetek magasabb emelést akarnak.

2021. szeptember 27., 09:46

Szerző:

Elégedetlenek a munkaadók, hogy a kormány csaknem 20 százalékkal, 200 ezer forintra emeli a minimálbért jövőre, mivel ez sok vállalkozást hozhat nehéz helyzetbe, mert egyik napról a másikra kell jelentős béremelést végrehajtania. Szerintük a kormány a választási kampány részévé tette a minimálbér emelését – írta a Szabad Európa.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint sok vállalkozás nem fogja tudni kitermelni a jövő évi béremelést, ugyanis az munkavállalónként havi 38 ezer forint költségnövekedéssel járna a munkaadóknak. 

„Miért gondoljuk azt, hogy a vállalatok, amelyek túlélték a járványt, és talán most egyenesbe fognak jönni, hirtelen ki tudnák termelni a minimálbér-emelés költségeit?”

 – mondta Rolek Ferenc. Az alelnök szerint a munkaadóknak nem maradt más lehetőségük, mint az, hogy lobbizzanak a munkaadók által fizetett járulékokat csökkentéséért. Rolek szerint jelentős, 5-10 százalékos járulékcsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják valósítani a 200 ezer forintos minimálbért. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Mezőgazdasági idénymunkás törli homlokát kapálás közben a Petri Mezőgazdasági Szövetkezet egyik 30 hektáros dohányföldjén Pócspetri határában 2020. június 26-án. A kora tavaszi fagyok és az azt követő hűvösebb idő miatt két hét lemaradást mutat a Virginia tipusú dohány fejlettsége. MTI/Balázs Attila)