Rossz hír jött a babaváró támogatásról, sokan csalódni fognak

2019. június 22., 13:58

Szerző:

A várakozásokkal ellentétben nem lehet korábban felvett hitelek előtörlesztésére fordítani a július 1-től igényelhető babaváró támogatást – írja HVG a City Hitelbróker piaci információi alapján. Az erről szóló irányelvet a Pénzügyminisztérium már meg is küldte a bankoknak, annak ellenére, a felmérések szerint a jogosult kismamák 35-40 százaléka már korábban eladósodott, és a hiteleik előtörlesztése volt az egyik céljuk.

Orbán Viktor családvédelmi akciótervről szóló februári bejelentésének egyik sarkalatos pontja volt, hogy a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása érdekében állami támogatásként kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás (együttes nevükön babaváró támogatás) vehető igénybe.

A kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2019. július 1-től 2022. december 31-éig köthető meg.

A babaváró támogatást az igénylők lakóhelye szerint illetékes járási kormányhivatalnál kell igényelni. A kölcsönszerződés megkötését a házaspár akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában

  • a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét,
  • mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan tb-biztosított, felsőoktatási intézmény nappali képzésén tanul vagy más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik (a közfoglalkoztatás hossza maximum egy év lehet),
Fotó: iBaba
  • büntetlen előéletű,
  • egyik házasfélnek sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása,
  • mindkét házasfél magyar állampolgár vagy tartózkodás joga van vagy hontalan jogállású,
  • ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában él, azzal, hogy az özvegyülés miatt megszűnt házasságot e feltétel érvényesülése szempontjából figyelmen kívül kell hagyni,
  • egyiküknek sincs a központi hitelinformációs rendszerben nyilvántartott tartozása,
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető,
  • vállalják, hogy legalább egyikük a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában nevelik.

Kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet hitelképesnek minősít, a kölcsön összege legfeljebb tízmillió forint lehet. A kölcsön forint alapú, törlesztése csak forintban történhet, a törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

Ha öt éven belül nem jön a következő baba, vagy a támogatottak egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, vagy pedig a kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak. Ha pedig megérkezik a futamidő alatt a második gyermek, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát, ha pedig a harmadik gyermek, akkor a fennmaradó teljes tartozást elengedik, úgy, hogy ekkor összegű nem térítendő gyermekvállalási támogatás ad az állam.

A lehetséges 10 millió forint felvételét – derül ki a HVG cikkéből – korlátozza az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, ami azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek nem feltétlenül keresnek annyit, hogy a bankjuk a teljes összeg, mind a 10 millió forint folyósítását jóváhagyja a számukra. Azok például, akik lakáshitellel rendelkeznek – – mondta el a City Hitelbróker ügyvezetője, Vajnági Richárd –, átlagosan havi 50-70 ezer forintos törlesztőrészletet fizetnek, így pedig körülbelül a felére, vagyis mintegy 5 millió forintra csökken az az összeg, amelyet babaváró támogatásként igényelhetnek és szabadon elkölthetnek. 

A feltételeknek eleve csak a fiatal házasok mintegy 60 százaléka felelt volna meg. A pénzügyminisztériumi irányelv az ő lehetőségeiket is korlátozhatja, tehát a 10 millió forintnak legfeljebb egy részét tudják felvenni.

2022. szeptember 27., 16:08

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

2022. szeptember 27., 06:55

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.