Róna Péter áfacsökkentést sürget a béremelések helyett

A közgazdász az adórendszer gyökeres átalakítását javasolja és az áfa kulcsainak felére csökkentését.

2023. október 5., 11:04

Szerző:

Róna Péter szerint az áfakulcsok felezésére van szükség, nem béremelésre. A közgazdász, aki az Oxford Egyetem professzora is, arra emlékeztett a Népszavában megjelenő jegyzetében, hogy „immár négy éve, hogy az Orbán-kormány – és részidőben az MNB – hibát hibára halmoz, elindították Európa legnagyobb és legmélyebb inflációs hullámát, rázúdították a nemzetgazdaságra a fullasztó mennyiségű likviditást, előre elköltötték az EU-tól várt, de láthatóan nem érkező pénzeket, majd a tornyosuló problémákat ársapkákkal, árfigyeléssel, a kamatok befagyasztásával és egyéb sületlen eszközzel próbálják orvosolni”.

Nem több nyugdíjra és fizetésre, hanem sokkal kevesebb elvonásra van szükség, a csökkentett elvonást pedig a tőke fokozottabb terhelésével kell kompenzálni – fogalmaz Róna Péter. Kiemelve, hogy 

jelenleg a magyar munkavállaló a nemzeti jövedelemből 42-44 százalék erejéig részesül, szemben a tőke 56-58 százalékos részével.

Ez az arány a legkedvezőtlenebb részesedés a munka számára az egész EU-ban. A nem éppen tőkehiányban szenvedő Németországban a munka részesedése 66 százalék, szemben a tőke 34 százalékával, és nincs még egy EU tagország, Bulgária kivételével, ahol a munka részesedése ne lenne 50 százalék közeli, vagy azt meghaladó szinten – írja a közgazdász, majd hozzáteszi, hogy 

szükséges lenne az adórendszer gyökeres átalakítása, az áfa kulcsainak csökkentése a jelenlegi színt felére, a meredeken progresszív személyi jövedelemadó visszavezetése, a társasági adó felemelése és a vészesen elburjánzott adóelkerülés orvoslása.

Róna Péter szerint szintén szükséges a kiadási oldal megreformálása: a politikai indíttatású kiadások helyett a nagyobb teljesítőképességgel bíró - tehát tanultabb, képzettebb egészségesebb és összességében jobb életkörülmények között élő - társadalomhoz vezető ráfordítások pártolása.

(Kiemelt kép forrása: Attila KISBENEDEK / AFP)

 

 

 

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).