Rengetegszer módosították a nyugdíjtörvényt, mégis ezer sebből vérzik

Rengetegszer módosították nyugdíjtörvényt de még mindig durva egyenlőtlenségeket tartalmaz, ráadásul a kormánynak tavasszal új, az EU-nak megfelelő nyugdíjrendszert kéne elfogadnia. 

2023. november 19., 10:17

Szerző:

A Piac és Profit az Oltalom Rádióval közösen létrehozott Nyugdíjszerviz című műsorában több szakértő is megszólalt a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban, melyben arról beszéltek, hogy a módosítások ellenére is sűlyos bajok vannak a nyugdíjtörvénnyel – írja az Mfor. A magyar kormány és az Unió megállapodásának értelmében új nyugdíjrendszert kellene elfogadni 2025. március 31-éig, és ez több szempontból is aktuális lenne, hiszen az 1997-es jogszabályt már annyiszor (84-szer) módosították, hogy Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint „már az anyja sem ismerne rá”.

A szakember szerint az Európai Unió nagyobb igazságosságot vár el a készülő törvénytől, ami elsősorban a különbségek csökkentését jelenti. Az elfogadhatatlan nagyságú eltéréseket egyrészt a területi különbségek okozzák, másrészt a nyugdíjazás óta eltelt idő. A régiókban nem ugyanakkora jövedelmekre lehet szert tenni, a csak inflációkövető nyugdíjemelések pedig fokozzák a különbségeket, hiszen a munkabérek növekedése tendenciájában jóval meghaladja az inflációt. Ezért a friss nyugdíjasok járandósága jóval magasabb pozícióból indul, mint ahová az inflációval növelt nyugdíjak az évek során eljutnak. Ma már százszoros különbségek is előfordulnak a magyar nyugdíjrendszerben.

Dr. Farkas András, a Nyugdíjguru News szerkesztőjének kétségei vannak afelől, hogy valóban betartja-e a kormány az ígéretét az új törvény elfogadásáról. Szerinte ezzel lehetne orvosolni az olyan problémákat is, hogy jelenleg 440 ezer nyugdíjas kap havi 120 ezer forintnál, a hivatalosan ugyan meg nem nevezett létminimumnál is alacsonyabb összeget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)