Rekord magasan az infláció Nagy-Britanniában is

A várakozásokat is meghaladó rekordütemre gyorsult decemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

2022. január 19., 10:13

Szerző:

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció (CPI) a múlt hónapban 5,4 százalék volt a novemberben mért 5,1 százalék, az októberi 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után, írj az MTI.

Az ONS kiemeli: a decemberi volt a legmagasabb tizenkét havi inflációs ütem azóta, hogy az éves infláció rendszeres mérése a jelenlegi módszerekkel 1997 januárjában megkezdődött.

A statisztikai hivatal szerint a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 1992 májusában volt a tavaly decemberinél gyorsabb az éves brit infláció: abban a hónapban 7,1 százalékkal emelkedett tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árindex.

Az előrejelzési konszenzus 5,2 százalékos éves inflációt valószínűsített decemberre. A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

(Kiemelt képünk illusztráció. Caracas, 2021. március 19. Élelmiszerrel teli polcok egy caracasi bevásárlóközpontban 2021. március 12-én. A hiperinfláció sújtotta Venezuela jegybankja új bankjegyeket hozott forgalomba: a 200 ezer, az 500 ezer és az egymilliós bolivárt. Az egymilliós címletű bolivár a valaha volt legnagyobb az ország történetében, értéke azonban így is csak 0,47 euró. Fotó: MTI/EPA-EFE/Rayner Pena)

Az olcsó, városi kisautókból Európában tavaly már csak 787 ezret gyártottak; 2019-ben még 1,13 milliót. Minden abba az irányba mutat, hogy a gyártók egyre kevesebb, kis városi autót fognak gyártani a jövőben is. 

Az első négy hónapban az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb a 2019. azonos időszakinál – mondta el Kántor Sándor, az idén 30 éves Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.