A rezsicsökkentés miatt sokkal kevesebbet ér a családi ház, mint a panel

A rezsicsökkentés adja az ívet az ingatlanpiacon, melynek a családi házasok a vesztesei. Miközben a távhős lakások lakások értéke emelkedett, addig egy év alatt 17 százalékkal csökkent a négyzetméter ára a családi házaknak. 

2023. november 14., 10:48

Szerző:

A családi házak és sorházak a rezsicsökkentés vesztesei, az ilyen ingatlanok ára negyedévről negyedévre csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Míg 2022 első negyedévében az átlagos négyzetméterár országosan 215 ezer forint volt, addig 2023 második negyedévében már 20 százalékkal kevesebbet ért. Egy átlagos ingatlant  16,5 millió forintért adtak el 2023 második negyedévében, míg egy évvel korábban még 21,4 milliót ért. Az átlagos négyzetméterár egy év alatt 17 százalékkal, 173 ezer forintra csökkent. Ha ehhez hozzávesszük az időközben éppen csúcsra járó inflációt is, akkor nagyon jelentős az értékvesztés, miközben a „rezsivédett” társasházi és lakótelepi lakások ingatlanpiaci ára tovább emelkedett – írja a 24.hu.

A lakáseladások száma is esett 2022 második félévétől, tavaly egész évben 19 százalékkal, majd az idei év első negyedévében 36 százalékkal, a második negyedévben pedig 20 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A KSH által eddig feldolgozott adatok szerint 2023. első félévben 36,2 ezer lakáseladás történt, amiből 35 ezer használt lakás volt.

Az átlagos négyzetméterárak 2022 negyedik negyedévében jobban csökkentek a gázfűtésű, mint a nem gázfűtésű családi házak esetében, míg – a rezsicsökkentett árat fizető – távhős lakások esetében növekedett az átlagos négyzetméterár az előző negyedévhez képest – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Pixabay)