Parragh László szerint kissé kemény az új kata-törvény, de azért jó lesz

A Kereskedelmi- és Iparkamara elnök a Világgazdaságnak nyilatkozott a tervezett gyors módosításról.

2022. július 12., 07:22

Szerző:

Kissé szigorúnak, de helyesnek minősítette Parragh László, a Magyar Keresedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden a Világgazdaságnak adott interjújában a tervezett, új kata-módosítást. A módosítás csak a magánszemélyeknek való számlázást tenné lehetővé szeptember 1-től, és az összeghatár is 18 millióra emelkedik. Ezzel tízezreket zárna ki hetek alatt az adóformából.

Parragh szerint ez egy erőteljesebb tervezet, mint amit ő eddig javasolt, de  „nem dolga minősíteni a politikai akaratot”, majd hozzátette, hogy „mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”.

Arra a kérdésre, a tervezett módosítás valamilyen módon puhulna-e még keddig, Parragh ezt kizártnak tartotta. Hangsúlyozta, „a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”. Valamint megismételte, véleménye szerint nagyon sokan a kreatív adóelkerülésre használták a kata-szabályozást, akik ezt a módosítástól fogva már nem tehetik meg.

(Kiemelt kép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón a kamara székházában 2016. december 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)