Őrületes összegbe kerülne a benzin az árstop nélkül

Szerdától jelentősen nő az üzemanyagok beszerzési ára: a benziné bruttó 20 forinttal, a gázolajé pedig 25 forinttal literenként. A benzinárstop nélkül így már csaknem 700 forintot kellene fizetni a gázolajért.

2022. május 3., 06:56

Szerző:

Az üzemanyag-beszerzési árak a héten várhatóan emelkednek, ez a prémium-üzemanyagok eladási árát, valamint a piaci árú gázolaj árát érinti – írja a holtankoljak.hu-ra hivatkozva az Index. Ez a benzin árát tekintve bruttó 20 forintot jelent, a gázolaj esetében pedig 25 forintot literenként. Az emelt beszerzési árak a héten szerdától érvényesek. A portál tájékoztatása szerint az emelés a gázolaj és a prémium-üzemanyagok árát érinti, a hagyományos üzemanyagok esetében továbbra is 480 forintos áron tankolhatunk egészen 2022. július elsejéig.

A 480 forinton meghatározott hatósági ársapka nélkül szerdától a következő átlagárak lennének:

  • 95-ös benzin: 611 Ft/liter; 
  • gázolaj: 699 Ft/liter.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021. november 11-én jelentette be, hogy november 15-től három hónapra rögzítik a benzinárakat. Orbán Viktor február 13-án, az évértékelőjében jelentette be, hogy május 15-ig marad a befagyasztott üzemanyagár, ennek értelmében továbbra is legfeljebb 480 forint lehet a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábban közölte: biztosan nem lesz olyan lépés, hogy egyik napról a másikra vezetik ki a hatósági árat, lépcsőzetes kivezetésre számít.

 

(Kiemelt kép: MTI)

13:39

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.