Óriási volt a BMW éves nyeresége

A BMW konszern mintegy másfélszeresére növelte nyereségét a tavalyi évben. 

2023. március 9., 14:32

Szerző:

Magasabb bevétel mellett közel másfélszeresére növelte a nyereségét tavaly a müncheni BMW konszern a cég csütörtöki jelentése alapján.

A jelentés szerint az autóipari konszern értékesítési árbevétele 28 százalékkal 142,6 milliárd euróra emelkedett. Az adó és kamatfizetés előtti (EBIT) működési eredmény 4,5 százalékkal nőtt 14 milliárd euróra, a nyereség pedig rekordnagyságú lett, 18,6 milliárd euró, közel másfélszerese az előző évinek.

Tavaly a csoport többségi részesedést szerzett a BMW Brilliance Automotive (BBA) kínai vegyesvállalatban – a BBA-részvények piaci tőkeértéke egyszeri tételként 7,7 milliárd euróval, azaz mintegy harmadával járult hozzá a 23,5 milliárd eurós adózás előtti eredményhez.

A BMW tavaly 2,4 millió autót értékesített, mintegy 100 ezerrel kevesebbet az előző évinél a félvezető alkatrészek és az Ukrajnában gyártott kábelkötegek hiánya miatt. A nyereség növekedése a drága modellek magas arányára, az új modellek magas árára, valamint használtautó-piaci lízingvisszatérítésekre vezethető vissza, illetve még az euró árfolyamának  gyengülése is pozitív hatással volt rá.

A cég igazgatótanácsa részvényenként 8,50 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot a részvényesek közgyűlésén, ami összegben a nyereség nagyjából egyharmada. A BMW bevett gyakorlata, hogy 30-40 százalékos osztalékalapot képez a nyereségéből.

(Kiemelt kép: BMW 3.0 CSL a 100. Brüsszeli Autókiállításon a brüsszeli Expo Centerben 2023. január 13-án. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.