Óriási bukta az államadósság elleni harc

Két hónap alatt 910 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés adóssága, és korábban sosem látott szintre emelkedett – idézi az Index az Állami Adósság Kezelő Zrt. szerdán közzétett adatait. Az adósságállomány 21 630 milliárd forint, több mint 200 milliárddal haladja meg az eddigi rekordot jelentő 2011. novemberi értéket.

2013. március 20., 11:54

A központi költségvetés adósságszintje – amelynek dinamikus emelkedésében szerepe van annak, hogy állami kezelésbe kerültek át önkormányzati intézmények az adósságaikkal együtt, valamint annak is, hogy az év eleji kedvező befektetői klímában „túlfinanszírozta” magát az állam – az egy évvel ezelőtti értéket 1046 milliárd forinttal haladja meg. Az év végéhez képest egy átlag magyarra a jóindulatú, tízmillió fős becsléssel számolva is 91 000 forintnyi plusz adósságteher jutott, míg egy év alatt 104 600 forinttal nőtt az egy magyarra jutó állami eladósodás – írja az

Index.

Ismét a devizaalapú adósság lódult meg: ennek értéke február végén 570 milliárddal volt magasabb, mint egy hónappal korábban, és több mint 700 milliárddal haladta meg az év végi szintet. A forintalapú adósság februárban majdnem százmilliárddal csökkent is januárhoz képest, de a múlt év véginél több mint 300 milliárd forinttal magasabb volt. Miután az elmúlt évek gazdaságpolitikai célkitűzéseinek középpontjában a deficit leszorításáért és az adósságcsökkentésért folyó harc állt, a most nyilvánosságra került adat mindenképpen kudarcnak tekinthető. Hiszen a február végéig gazdasági miniszterkedő Matolcsy György egyik korábbi mesterterve szerint az adósságnak tartósan és dinamikusan csökkenő pályán kellene lennie, amiről szó sincs.

A GDP-arányos adósság – aminek a már említett Matolcsy-féle mesterterv szerint a jövő év végére 65-70 százalékon kellene lennie – az NGM adósságnyomás-mérője szerint ismét 80 százalék fölötti; a legfrissebb, szerda délelőtti adat szerint 80,54 százalékon van. Tehát legalábbis éven belül – bár az ÁKK szerint ez is megtévesztően rövid távú adat – megakadt az adósságcsökkentés dinamikája, az államadósság GDP-arányos rátája már magasabban van, mint 2009 végén, a Bajnai-kormány idején volt. Úgy, hogy közben 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjat államosított, és ebből 1500 milliárdnyi állampapírt „elégetve” egy lépésben nagy összeggel csökkentette is adósságát az állam.