Orbán Viktor: bármikor visszavásárolhatjuk Ferihegyet

Közösen tette le a szerbiai Horgoson Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításának alapkövét.

2021. október 19., 07:07

Szerző:

Az új vasúthálózat lehetővé teszi majd, azt, hogy 35 perc alatt elérjünk Szegedről- Szabadkára, és fordítva. Egy 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de mégis alapkövet tesznek most le, ami annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek. Orbán Viktor kifejtette: „együtt erősebbek vagyunk”, ezért szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, a stratégiai együttműködést és szövetségről szóló megállapodást – írja a vajma.info.hu.

A magyar miniszterelnök szerint a történelem kettévágta a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen korszerűtlen. Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális bevándorlók ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés. Ezután hozzátette: bár itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lent délen, és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama – jelentette ki.

Orbán azt is elmondta, hogy ennek a beruházásnak „van egy nagyobb testvére”,

dolgoznak ugyanis a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén és a Baja és Szabadka közötti pályát is tervezik.

Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja. Aleksandar Vucic szerb elnök beszédében úgy fogalmazott: a magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszor erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja.

A magyar miniszterelnök kitért a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlására is: az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat. 

A kormány azután tehette meg ezt az ajánlatot, hogy még a nyáron visszautasítottak egyet a reptér tulajdonosai, az alacsony árra hivatkozva. Megegyezés egyelőre ugyan nincs, de a gazdasági lap szerint ezen az áron minden bizonnyal el fogják adni a tulajdonosok a repteret, ami így akár még a választások előtt állami tulajdonba kerülhet. A magyar kormány 4 milliárd eurót, átszámítva körülbelül 1500 milliárd forintot ajánlott a Budapest Airport irányításáért. 

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök (j) a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-án. Horgos, 2021. október 18. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)