Nem fogja elhinni, hol a legolcsóbb a pia az Unióban

Erre inni kell.

2022. február 10., 20:27

Szerző:

Januárban az uniós ár alatt vásárolhatunk szeszes italokat Magyaroszágon. Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban – ez derül ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1100 alkoholtartalmú italt és 215 online italboltot vizsgáltak meg.

A felmérés adatait az Eurostat statisztikájával összevetve megállapítható, hogy Magyarországon jóval az uniós átlagár alatt vásárolhatunk alkoholt: ha az átlag uniós árat 100 százaléknak vesszük, akkor hazánkban 73 százalékon áll a szeszes italok ára. Ezzel pedig nem máshol, mint az uniós sor utolsó helyén állunk, azaz nálunk lehet a legolcsóbban alkoholhoz jutni.

Ehhez képest a WHO három éve több mint 900 ezerre tette a magyarországi alkoholisták számát, de a hazai addiktológusok szerint sokkal több szenvedélybeteg és elszenvedő hozzátartozó él Magyarországon. A pandémia is sok embert taszított az alkohol felé. 2020 februárjában, amikor a koronavírusjárvány hírére a lakosság nagy felvásárlásokba kezdett, 80 százalékkal ugrott meg az alkoholos italok forgalma, és még a következő hónapban, márciusban is 50 százalékkal több alkoholt vásároltak, mint általában. Magyarországon évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így szinte minden család érintett. Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.