Meglepetést tartogat a nyugdíjasoknak a kormány a választási évre

Már most formálódik a jövő évi hazai költségvetés tervezése. Ennek része lehet egy hatszázalékos nyugdíjemelés, és a prémium utalása sem marad ki.  

2023. május 25., 10:32

Szerző:

A tervezett nyugdíjemelés megegyezik a kormány által kalkulált infláció mértékével, ami a költségvetési tervezet szerint hat százalék. Ennek tükrében a jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva az emelkedés mértéke jövőre havi 12 500 forint lehet – írja a portfolio.hu.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők, a kormány külön döntése alapján, a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – áll a tervezetet véleményező Költségvetési Tanács jellemzésében.

Ugyancsak rendelkezésre áll a forrás a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők részére – a családban betöltött szerepük elismerése érdekében – a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételéhez. Bónusz a nyugdíjasoknak: mindemellett várható a 13. havi nyugdíj kifizetése is jövő februárban, bár erre a Költségvetési Tanács elemzése nem tér ki.

(Kiemelt kép: illusztráció - Dervalics György kézbesítő a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. Fotó: MTI | Varga György)