Csökkenő német export, növekvő import

Tovább billent negatív irányba Németország külkereskedelmi mérlege statisztikai adatok szerint.

2023. szeptember 4., 09:04

Szerző:

Visszaeső export és növekvő import mellett mérséklődött a német külkereskedelmi mérlegtöbblet júliusban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.

Naptári és szezonális kiigazítással júliusban az előző havihoz képest 0,9 százalékkal,130,4 milliárd euróra csökkent a német kivitel a június 0,2 százalékos növekedés után. Elemzői várakozások átlagában nagyobb, 1,5 százalékos exportvisszaesés szerepelt.

Júliusban a behozatal 1,4 százalékkal, 114,5 milliárd euróra nőtt júniushoz képest, amikor 3,2 százalékos esést regisztráltak. Elemzők szerényebb, 0,5 százalékos importnövekedést vártak júliusban.

A júliusi 15,9 milliárd eurós mérlegtöbblet kisebb a június 18,8 milliárd eurónál és elmaradt a várt 18 milliárd eurótól.

Éves összevetésben a kivitel 1 százalékkal, a behozatal pedig 10,2 százalékkal csökkent júliusban.

Az Európai Unió tagállamaiba 71,9 milliárd euró értékben exportált árucikkeket Németország és 61,7 milliárd euró értékben importált onnan. Naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest az export 0,5 százalékkal, az import pedig 2,9 százalékkal nőtt.

Németország euróövezeti exportja 51,2 milliárd eurót tett ki júliusban, az import pedig 41,7 milliárdot. Az előző havihoz képest az export 1,7 százalékkal, az import 5,6 százalékkal bővült.

Az euróövezeten kívüli uniós tagországokba az előző havinál 2,3 százalékkal kisebb, 20,7 milliárd euró értékben exportált Németország árucikkeket júliusban és 19,9 milliárd euró értékben importált onnan, ami 2,2 százalékkal marad el az előző havi összegtől.

Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelmében Németország júliusban 58,5 milliárd euró értékben exportált és 52,8 milliárd euró értékben importált árucikkeket. Az előző havihoz képest az export 2,5 százalékkal, az import 0,2 százalékkal csökkent.

Németország legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok, ahová júliusban az előző havihoz képest 5,2 százalékkal, 13,5 milliárd euróra nőtt az export. Kínába 8,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket júliusban Németország, 1,2 százalékkal meghaladva a június szintet.

A legtöbb import Kínából érkezett Németországba. Júliusban ez 13,2 milliárd eurót tett ki, ami 5,8 százalék csökkenés júniussal összevetve. Az Egyesült Államokból származó behozatal 6,1 százalékkal, 7,9 milliárd euróra emelkedett.

Németország oroszországi exportja havi bázison 2,2 százalékkal, 700 millió euróra nőtt júliusban. Az egy évvel korábbihoz képest ez 31,3 százalékos visszaesésnek felel meg. Idén júliusban 200 millió eurót tett ki a német áruimport Oroszországból, ami havi 15,7 százalékos, éves összevetésben pedig 91,8 százalékos csökkenésnek felel meg.

(Kiemelt kép: A Mercedes-Benz gyár Kecskeméten. Fotó:  Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP)