Elon Musk szinte hallja, ahogy égnek el a dollármilliók az akadozó termelés miatt

A Tesla Inc. új autógyárai Texasban és Berlinben „dollármilliárdokat veszítenek", mivel az akkumulátorok hiánya és a kínai kikötői problémák miatt küzdenek a termelés növelésével - mondta Elon Musk vezérigazgató egy szerdán megjelent interjúban.

2022. június 24., 11:50

Szerző:

„Mind a berlini, mind az austini gyárak jelenleg gigantikus pénzégetők. Oké? Szinte hallani a lángoló pénz ropogását" – mondta Musk egy interjúban még május 31-én. A cégvezető-milliárdos elmondta, hogy a Tesla texasi gyárában „csekély" számú autót gyártanak, mert az új „4680-as" akkumulátorok gyártásának fellendítése kihívásokkal jár, és mivel a hagyományos 2170-es akkumulátorok gyártásához szükséges eszközök „a kínai kikötőben ragadtak". „Ez mind nagyon gyorsan rendbe fog jönni, de sok figyelmet igényel" – mondta. Elmondása szerint a berlini gyár „valamivel jobb helyzetben" van, mert kezdetben a hagyományos 2170-es akkumulátorokat használták az ott gyártott autókhoz. A Tesla az év elején kezdte meg a termelést a berlini és a texasi gyárakban, amelyek mindkettő kritikus fontosságú a vezető elektromosautó-gyártó növekedési ambíciói szempontjából.

Az interjúban az is elhangzott, hogy a COVID-19 miatti leállások Sanghajban „nagyon-nagyon nehezek voltak". A leállás nemcsak a Tesla sanghaji gyárának autógyártását érintette, hanem a Tesla kaliforniai üzemét is, amely Kínában gyártott járműalkatrészeket használ – mondta.

A Tesla azt tervezi, hogy július első két hetében felfüggeszti a sanghaji gyár termelésének nagy részét, hogy a Reuters által látott belső feljegyzés szerint a termelés növelése érdekében a telephely korszerűsítésén dolgozzanak. 

„Az elmúlt két év az ellátási lánc megszakításainak abszolút rémálma volt, egyik dolog a másik után, és még nem vagyunk túl rajta"

 – mondta Musk.

A Tesla legfőbb aggodalma szerinte az, hogy „hogyan tartjuk üzemben a gyárakat, hogy ki tudjuk fizetni az embereket, és ne menjünk csődbe".

Musk a hónap elején azt mondta, hogy „borzalmasan rossz érzése" van a gazdasággal kapcsolatban, és hogy a vállalatnak körülbelül 10%-kal kell csökkentenie a személyzetet, és „világszerte szüneteltetnie kell minden felvételt". A hét elején azt mondta, hogy a Teslánál három hónap alatt 10%-kal csökkentik a fizetett alkalmazottak számát. 

Musk elmondta, hogy a Tesla várhatóan 2023 közepén kezdi meg a Cybertruck elektromos pickup teherautóinak gyártását, amely eddig késett.

 

(Kiemelt kép: A Tesla texasi gyártóüzeme 2022. április 8-án. Fotó: SUZANNE CORDEIRO / AFP)