Visszakozott az MNB: turbulens időszakra készül a magyar gazdaság

Mégse megy szembe a globális trendekkel a jegybank.

2021. augusztus 31., 09:01

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 24-i ülésén mintegy 30 bázisponttal tovább emelte az alapkamatot. Az inflációs rátát mérsékelni kívánó lépés várható volt, de a jegybank másik bejelentése már közel sem. Az elemzők ugyanis nem számítottak rá, de az állampapír-vásárlási program fokozatos kivezetésének megindítását is bejelentette az MNB – írta a portfolio.hu

A döntés értelmében az augusztus 23-i héttől fogva a jegybank hetente már csak 50 milliárd forint értékben tervez állampapírokat vásárolni, vagyis 10 milliárd forinttal kisebb összegben, mint az azt megelőző időszakban. A határozat azért is hathatott meglepetéséként, mivel a központi bank összes korábbi bejelentésében azt hangsúlyozta, hogy a kamatemelési ciklus független az eszközvásárlástól. Most azonban száznyolcvan fokos fordulatot vettek.

A döntés oka mégis egyértelműnek tűnik. A Nemzeti Bank jelenlegi kommunikációjának középpontjában ugyanis a magyar gazdaság újra indulása áll. Ezt a második negyedéves GDP növekedésre alapozzák, amely szintén szembement a várakozásokkal. Az elemzők által jósolt +1,4 százalék helyett ugyanis +2,7 százalékkal növekedett a magyar gazdaság. Véleményük szerint ez azt jelzi, hogy

„kinőttük” a válság okozta visszaesést.

Ebből kifolyólag, a jövőben már nem indokoltak a válságkezelő eszközök –mint az állampapír-vásárlási program – ilyen mértékű alkalmazása. Mindemellett az USA jegybankjaként funkcionáló FED bejelentése is közrejátszhatott az MNB döntésében. Jerome Powell, amerikai jegybankelnök augusztus 27-i Jackson Hole-i beszédében a következőképp fogalmazott: „ha az amerikai foglalkoztatottság továbbra is olyan ütemben javul, mint az utóbbi hónapokban, akkor még idén sor kerülhet az eszközvásárlási program kivezetésének megkezdésére”. Azért fordíthat kiemelt figyelmet erre  a hazai jegybank, mert 2013-ban, a legutóbbi ilyen bejelentés után hirtelen megugrottak a kötvényhozamok, a feltörekvő piacokról nagymértékű tőkekivonás indult meg.

A lépés piaci hatásait tekintve rövidtávon elmondható, hogy a forint erősödését és a hosszú lejáratú kötvényhozamok emelkedését implikálta a bejelentés. A hosszútávú hatásokat tekintve bizakodó előrejelzéseket lehet hallani. A korábbiakban ugyanis megosztotta a szakma véleményét, a világon egyedül nálunk alkalmazott módszer, amiben kamatemelési ciklus mellett hajtottak végre nagy mennyiségű állampapír felvásárlásokat. A mostani lépés így növelheti a jegybank hitelességét, amely a már említett FED határozatot követő turbulens piaci viszonyok között jelentős hangsúlyt fog kapni. 

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.