MNB: 114 millió euróval járul hozzá Magyarország az IMF szegénységcsökkentő kampányához

A Magyar Nemzeti Bank célzott befektetésen keresztül közel 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához. 

2023. október 15., 12:47

Szerző:

2023. október 9-15. között a marokkói Marrákes városában került sor az IMF és a Világbank közös, éves közgyűlésére, amelynek ismét központi kérdései közé tartozott a globális szegénység csökkentése. Az IMF e célját elsősorban egy specifikus finanszírozási eszközéből, a Szegénységcsökkentő és Növekedést Támogató Alapjából (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT) finanszírozza, kedvezményes hitelt nyújtva az alacsony jövedelmű, magasabb adóssággal rendelkező fejlődő országok számára. Az alap forrásellátottságának biztosítása kiemelt eleme Kristalina Georgieva IMF vezérigazgató szolidaritásra építő programtervének. Az egyeztetéseken hazánkat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Virág Barnabás képviselte – olvasható az MNB közleményében.

Az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait, ami nagyobb finanszírozási kapacitást tesz szükségessé az IMF részéről. Az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva. A megkeresést hazánk is megkapta.

Ezen felhívásnak eleget téve a Magyar Nemzeti Bank – mint Magyarország IMF-beli tagságával összefüggő valamennyi feladatot elsődlegesen ellátó intézmény – megvizsgálta a hozzájárulás lehetőségét jogi, likviditási, illetve hitelkockázati szempontból. Mindezek figyelembevételével arra a döntésre jutott, hogy egy, az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül 11 millió SDR értékű felajánlást tesz. (Az SDR angolul Special Drawing Rights, azaz „Különleges Lehívási Jogok”, a Nemzetközi Valutaalap tagjainak pénzneme.)

Az Eurostat adatai szerint Magyarország a legszegényebb uniós országok közé tartozik, ám a felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban.

A Nemzetközi Valutaalap a Világbankkal karöltve megkerülhetetlenül fontos szerepet játszik az alacsony jövedelmű országok megsegítésében, hiszen a Bretton Woods-i intézmények történelmi küldetése a szegénység felszámolása. Magyarország, mint korábbi programország első alkalommal jelenik meg befektetőként. Hazánk és az IMF kapcsolatai az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül, amelynek egy újabb mérföldköve, hogy immáron a magyar hatóságok biztosíthatnak forrást az IMF céljaihoz.

Orbán Viktor tavaly decemberben még meglehetősen másként állt az IMF-hez, egy Kormányinfó keretében azt mondta: „az IMF-től mindenki ódzkodik, mert ahhoz, hogy pénzt adjon, ahhoz mindenféle kéréseket teljesíteni kell". 
(Kiemelt képünk illusztráció. Forás: Pexels)

Tegnap 19:06

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában. 

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.