Mi lehet a kormány és az MNB konfliktusa mögött?

Személyes ellentét és a pozícióból adódó ellentétes érdekek is meghúzódhatnak az utóbbi időben a gazdaságfejlesztési miniszter, a jegybankelnök és a pénzügyminiszter között felizzott konfliktus kapcsán Árokszállási Zoltán, az Equilor Zrt. vezető elemzője szerint. 

2023. október 10., 13:18

Szerző:

A Magyar Nemzeti Banknak az lenne a feladata, hogy az inflációs célt a magyar gazdaság elérje, miközben azt látjuk a költségvetési politikától, a kormánytól, hogy inkább a növekedést szeretné élénkíteni. Nagy Márton rengeteg utalást tesz erre, például nyáron volt egy olyan kijelentése is, hogy akár az inflációs célt is meg kellene emelni majd valamikor. Ez pedig fájdalmasan hangzik a Magyar Nemzeti Banknak, mert a magas infláció miatt magasan kell tartania a kamatot, ami meg hűti a gazdaságot – foglalja össze a szakértő a Jazzy Business Class című műsorában, hozzátéve, hogy 

amikor baj van, kezdődik az egymásra mutogatás.

Árokszállási a recesszió és a munkaerőpiac kapcsolatában szokatlan összefüggéseket lát. Amíg korábban a gazdaságtörténetben az látszott, hogy egy gazdasági lassulásnál a munkaerőpiac idővel érdemben reagál, most mintha kisebb lenne a hatása a munkaerőpiacra. „Ehhez képest a munkaerőpiac továbbra is bitangerős, ráadásul nem is csak arról van szó, hogy megtartják a munkaerőt, hanem újak keletkeznek” – ismerteti.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy oldalán. A műsorban többek között még szóba került, hogy mit várhatunk attól, hogy szeptemberben plusszal zárt a költségvetés.

(Kiemelt képünk: Pesti Hírlap archív)

 

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

2023. november 30., 17:41

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában.